ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai puțini cunoscuți publicului larg, în România există demnitari care au o longevitate în funcții cu mult peste medie, scrie Fanatik în două analize pe acestă temă realizate de jurnalistul Adrian Ilie. Nu sunt neapărat politicieni, dar au legături cu mediul politic, astfel că mandatele le-au fost înnoite în mod repetat cu sprijinul unor partide a căror conducere s-a schimbat între timp de mai multe ori.

Ce-i drept, niciunul dintre ei nu-l depășește ca longevitate pe Mugur Isărescu, ce conduce Banca Națională din 1990, indiferent de partidul care s-a aflat la guvernare și cât de mult a fost contestat de unii politicieni, notează publicația.

Dintre longevivii încoțopeniți în funcții de control, cu secretară, șofer la scară, deconturi fără nume și căsoi de la stat cu plăți modice, se remarcă - culmea! - formațiunea etnică UDMR.

Csaba Asztalos, agentul UDMR din CNCD, înfipt în scaun de 20 de ani, mimeaza independența

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a fost înființat în 2001, iar în 2002 au fost desemnați primii săi membri. Printre aceștia se afla, numit la propunerea UDMR, și Csaba Asztalos, un jurist de numai 28 de ani care fusese anterior consilier al președintelui UDMR Marko Bela. În 2005, Asztalos a devenit președintele CNCD, iar acest post îl ocupă și astăzi. Faptul că UDMR fie a fost la guvernare, fie a colaborat în Parlament cu partidele de la putere i-a asigurat longevitatea în funcție. În 2013, Csaba Asztalos a demisionat din UDMR, spunând că au fost voci care l-au acuzat că apartenența la un partid i-ar afecta imparțialitatea, scrie Fanatik. Acum, chipurile, ca maghiar fără de partid e imparțial, ca tot românul.

Ladislau Csendes, aproape pensionar de CNSAS

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității este o instituție foarte conservatoare din punctul de vedere al schimbărilor de la vârful instituției. Ladislau Csendes este membru al acestei instituții încă de la înființarea sa, în anul 2000. De profesie este violonist, studiind pentru o vreme cu celebrul compozitor György Ligeti. Ulterior și-a luat doctoratul în muzicologie și a devenit cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică București, remarcă autorul Fanatik. Însă în 2000, pe când avea 36 de ani, Csendes a fost propus de UDMR pentru funcția de membru al Colegiului CNSAS, instituție pe care a și condus-o în 2007-2009. Uniunea a părut mulțumită de activitatea sa în această instituție, propunându-l de fiecare dată când s-au făcut schimbări de componență. Acum Ladislau Csendes are 58 de ani și șanse mari să iasă la pensie din calitatea de membru al Colegiului, mai ales că, în mod tradițional, Uniunea face greu schimbări, dovadă fiind numărul mare de mandate al multor parlamentari UDMR, observă Fanatik.

Recordmeni și în PARLAMENT și la GUVERNARE: Kelemen, pionul lui Viktor Orban, e și vicepremier și deputat cu șase mandate

Recordul național de grup în Parlament este deținut de doi UDMR-iști: Marton Arpad, deputat între 1990 și 2020, și Verestoy Attila, senator între 1990 și 2020, au avut fiecare opt mandate de parlamentari la activ și l-au depășit cu cinci ani pe primul președinte al României, Nicolae Ceaușescu, în longevitate în aceeași funcție.

Kelemen Hunor, devenit deputat în 2000 la 33 de ani, pe vremea când era protejatul lui Marko Bela, a ajuns la șase mandate. Părul i-a albit și a fost membru al mai multor guverne, de diverse orientări politice, observă gazetarul publicației citate.

Hunor este acum chiar viceprim-ministrulul României deși ONG-ul exclusivist etnic UDMR nu avea ce să caute la guvernare, unde se află cu trei miniștri care de care mai scandalagiu, pentru că PSD și PNL aveau asigurată majoritatea.

Citiți și CUM TE CHEAMĂ PUI DE DAC? Pamfletul Zilei

„O regulă majoră a democrației spune, de două mii cinci sute de ani încoace, că minoritatea se supune majorității. Dacă acest precept nu se respectă, se ajunge la haos, anarhie, dezordine.”, a spus președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, de Ziua Limbii Române.

O caracteristică constantă a formațiunii extremiste care are înscrisă în program obținerea autonomiei maghiare pe teritoriul României este acuza că statul român și majoritatea românească oprimă în permanență biata minoritate maghiară de care trebuie să asculte întreaga Românie. Oprimați de statul reprezentat chiar de către ei, pentru că UDMR s-a aflat la guvernare aproape în permanență în ultimii 32 de ani.

Iată că din America, chiar de la Washington DC, ne vine acum altă lumină: „Dacă nu ești de acord cu majoritatea, ești extremist”, a spus recent purtătoarea de cuvânt a președintelui SUA, Joe Biden, secretara de presă de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre. Poate ar trebui să se audă și la București.

Citiți și Eminescu: În capul statului român nu se cade să vedem aproape esclusiv numai oameni străini, incapabili de-a pricepe geniul poporului nostru și incapabili de a-l iubi și de a-l cruța. Nu escroci și tâmpiți în demnitățile statului! - 3 septembrie 1881