ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UDMR vrea ca minoritatea maghiară din România să fie protejată direct de Bruxelles. O campanie de strângere a unui milion de semnături prin care se urmărește modificarea legislației UE privind protecția minorităților a fost lansată recent. Unul dintre inițiatori este UDMR, scrie evz.ro. Jurnalistul Dan Tănasă spune că „una din prevederile inițiativei se referă la limbi și, la un moment dat, chiar pune semnul egalității între limba oficială de stat și limba unei minorități naționale”. 

Inițiativa Minority SafePack aparține Uniunii Federative a Minorităților Europene (FUEN), din care face parte și UDMR. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, face parte din comitetul de inițiativă al Minority SafePack. Vincze Lorant, președintele FUEN și membru UDMR, a declarat, pentru EVZ, că „inițiativa noastră a pornit de la faptul că Uniunea Europeană nu se ocupă de tematica de sprijinire a acestor comunități. UE consideră că este de competența statelor membre să asigure drepturi minorităților naționale și să creeze un cadru de suport și promovare al acestora, dar nu se întâmplă întotdeauna așa”.

Liderul FUEN nu ascunde ambițiile elitei maghiare din România: „Comunitatea maghiară ar dori mai mult, ar dori drepturi colective, ceea ce deocamdată nu este acceptat nici măcar pentru dialog”. Prin inițiativa Minority SafePack se dorește crearea unei politici cuprinzătoare pentru limbile regionale sau minoritare, înființarea unui centru de expertiză lingvistică, care să aibă menirea de a conserva, a dezvolta și promova diversitatea lingvistică în ceea ce privește limbile regionale sau minoritare etc.

Dan Tanasă a declarat, pentru EVZ, că „una din prevederile inițiativei se referă la limbi și, la un moment dat, chiar pune semnul egalității între limba oficială de stat și limba unei minorități naționale. Evident, UDMR nu și-a ascuns acest deziderat, de a impune limba maghiară ca limbă oficială de stat în România, cel puțin în Transilvania”. El susține că „este o inițiativă care conține o serie întreagă de chestiuni care ar dinamita efectiv statul naționar unitar român”. Jurnalistul a mai spus că „UDMR încearcă să impună anumite deziderate legate de autonomia teritorială pe criterii etnice a așazisului Ținut Secuiesc, să le impună de la Bruxelles prin intermediul instituțiilor europene”.