ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În stilul care i-a consacrat în ultimii 28 de ani, cei de la UDMR recurg la orice tertip pentru a-și impune politica șovină și antiromânească. Un nou pas spre încurajarea cetățenilor români să nu vorbească limba oficială de stat a fost făcut miercuri, după ce Curtea Constituțională a decis că este constituțională legea inițiată de UDMR care vizează extinderea dreptului de folosire a limbii materne în instituțiile medicale și în cele care prestează servicii sociale din localitățile unde populația minoritară depășește 20%, scrie jurnalistul Dan Tănasa pe blogul său. Cei care au pus umărul la acest demers al UDMR au fost parlamentarii PSD și ALDE.


În mod ticălos, PSD și ALDE au votat un proiect de lege care stimulează o mare parte a cetățenilor români să nu vorbească limba oficială de stat. Proiectul inițiat de UDMR este în mod evident unul inspirat din propaganda șovină și profund antiromânească a UDMR, care militează activ pentru oficializarea limbii magiare în Transilvania, scrie Dan Tănasa.

Actul normativ, care instituie obligativitatea folosirii limbii materne și în spitalele și centrele de asistență socială din localitățile unde populația minoritară depășește 20%, dar include și un nou prag alternativ, de cel puțin 5.000 de persoane, a fost contestat la CCR de către PNL, PMP și USR, după ce a fost votat în unanimitate în Camera Deputaților.

„UDMR salută decizia CCR, de a respinge în unanimitate contestația depusă de PNL, PMP și USR. Unul din mesajele transmise prin acest răspuns se referă la faptul că proiectul nostru de act normativ garantează egalitate în fața legii, nu este discriminatoriu, iar obiecțiile partidelor de opoziție sunt ireale”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, miercuri, după decizia CCR.

„Prin acest caz s-a demonstrat, din nou, că maghiarii din România pot conta numai pe forțele proprii când este vorba despre aspecte care vizează în mod direct comunitatea. Iar UDMR poate avea numai un singur  partener: comunitatea maghiară din Transilvania”, a subliniat Kelemen Hunor, potrivit udmr.ro. Afirmația liderului UDMR este în mod evident lipsită de logică elementară, de vreme că proiectul inițiat de UDMR nu ar fi fost adoptat fără votul deputaților PSD, ALDE, PNL, USR, PMP și ai minorităților.


Proiectul inițiat de UDMR a fost adoptat de Camera Deputaților în data de 11 aprilie a.c., după ce în luna decembrie 2016 fusese adoptat tacit și de Senat.

Potrivit formei timise spre promulgare Președintelui Klaus Iohannis, după alineatul (5) al articolului 41 din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 905 din 20 decembrie 2011, cu modificările ulterioare, se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins: „În unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii minorităților naționale fie au o pondere de peste 20% din numărul total al locuitorilor, fie numără cel puțin 5.000 de cetățeni, prin grija autorităților administrației publice locale, instituțiile și unitățile de asistență socială asigură și personal cunoscător al limbii minorităților naționale respective, cu respectarea celorlalte prevederi din fișa postului”.

Articolul integral poate fi citit AICI.