ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia pentru Cultură a Senatului va propune spre adoptare un proiect de lege inițiat de UDMR care ar declara şi în România data de 13 noiembrie Ziua Limbii Maghiare.

Potrivit proiectului de lege iniţiat în comun de grupurile parlamentare ale UDMR din Senat şi Camera Deputaţilor, în această zi vor putea fi organizate în localităţile locuite de maghiari diferite programe culturale, la care ar putea contribui, pe lângă consiliile locale, şi organizaţiile societăţii civile. 

Iniţiatorii proiectului de lege afirmă că ”în Bazinul Carpatic, Ziua Limbii Maghiare este sărbătorită pe data de 13 noiembrie, iar maghiarii din România doresc să se ralieze acestei sărbători”.
 
Potrivit iniţiativei legislative, în toate localităţile din România unde trăiesc şi maghiari s-ar putea  organiza evenimente culturale, diverse programe şi manifestări culturale.
 
„Posturile publice de radio şi televiziune pot introduce în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările ce au loc cu acest prilej. De asemenea, propunerea UDMR prevede ca în instituţiile de învăţământ cu predare în limba maghiară să se poată organiza manifestări culturale dedicate sărbătoririi Zilei Limbii Maghiare", se mai arată în comunicat.