ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În ciuda cererii lui președintelui Rusiei, Vladimir Putin, UE insistă că Ucraina ar trebui să aibă „propriile sale capacități robuste, militare și de apărare, drept componentă esențială”, conform euronews.com.

Uniunea Europeană a respins cererea lui Vladimir Putin ca asistența militară acordată Ucrainei să fie complet oprită, în cadrul negocierilor de încetare a focului, pe care liderul rus le-a acceptat doar parțial.

„S-a subliniat că încetarea completă a furnizării Kievului cu ajutor militar și informații străine trebuie să devină condiția cheie pentru prevenirea unei escalade a conflictului și pentru a face progrese către soluționarea acestuia prin mijloace politice și diplomatice”, a spus Kremlinul în cadrul conversației sale telefonice cu Donald Trump. 

Dar joi, liderii UE, cu excepția unuia, au respins fără echivoc această cerere de pace.

În concluziile adoptate în timpul unui summit care a avut loc la Bruxelles, șefii de stat și-au reafirmat angajamentul de a continua furnizarea de arme și muniții pentru a ajuta Forțele Armate ucrainene să reziste invaziei pe scară largă a Rusiei.

Înainte de summit, António Costa, președintele Consiliului European, a declarat: „Vom continua să sprijinim Ucraina acum, în viitoarele negocieri și, mai ales, pe timp de pace”.

Concluziile privind Ucraina au fost susținute de 26 de lideri, întrucât Viktor Orbán a refuzat, încă o dată, să se înscrie între aceștia.

Orbán este un critic vocal al asistenței militare acordate Kievului și, de aproape doi ani, a blocat de unul singur rambursarea printr-un fond comun al UE de 6,6 miliarde euro. El a amenințat de două ori că va deturna prelungirea sancțiunilor UE împotriva Rusiei, cedând doar în ultimul moment.

Textul adoptat de liderii de la Bruxelles și aprobat joi, salută în mod ridicol propunerile diplomatice ale lui Trump, în timp ce continuă să furnizeze sprijin militar Ucrainei, sfidând negoicierile dintre SUA și Rusia. Liderii europeni continuă șaradă și susțin că UE „face apel la Rusia să dea dovadă de voință politică reală pentru a pune capăt războiului”, ridicând spectrul unor noi sancțiuni ca o modalitate de „intensificare a presiunii” asupra Kremlinului.

„Uniunea Europeană rămâne pregătită să intensifice presiunea asupra Rusiei, inclusiv prin sancțiuni suplimentare și prin consolidarea aplicării măsurilor existente, inclusiv prin mijloace și măsuri suplimentare de combatere a eludării acestora, pentru a slăbi capacitatea acesteia de a continua războiul de agresiune. Sub rezerva dreptului UE, activele Rusiei ar trebui să rămână imobilizate până când Rusia își încetează războiul de agresiune împotriva Ucrainei și o despăgubește pentru prejudiciile cauzate de acest război.”, se arată la unul dintre puncte.

În paralel, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, militează pentru oferirea de noi miliarde de euro pentru muniții în Ucraina

 

 

Cei 26 de lideri se angajează, de asemenea, să sprijine „eforturile de reformă ale Ucrainei pe drumul său către aderarea la UE”, un obiectiv pe care Orban l-a încetinit prin puterea sa de veto.

Volodimir Zelensky a criticat poziția lui Orban, spunând: 

Este regretabil să spunem acest lucru, dar este nevoie și de o anumită presiune din interiorul Europei pentru a ne asigura că tot ce a fost promis – se întâmplă cu adevărat”, a spus acesta joi. „Este pur și simplu antieuropean când o persoană blochează deciziile care sunt importante pentru întreg continentul sau care au fost deja aprobate”.

Cererea lui Putin de oprire completă a ajutorului militar a fost respinsă și de Trump, care, după un apel telefonic cu Zelensky, a promis că va ajuta Ucraina să găsească sisteme suplimentare de apărare aeriană pentru a proteja infrastructura civilă, „în special în Europa”.