ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia Curții Constituționale din Polonia, potrivit căreia legile autohtone au prioritate față de cele ale Uniunii Europene, a încins spiritele între membrii UE, sâmbătă, după ce Ungaria, Germania și Franța și-au exprimat pozițiile, scrie Știripesurse, conform Euronews.

Verdictul polonez a atras condamnări ferme din partea executivului UE și a principalelor partide din Parlamentul European. Comisia Europeană a declarat că hotărârea "ridică îngrijorări serioase" și a sugerat că Varșovia se poate aștepta la un răspuns puternic din partea Bruxelles-ului.

"Comisia nu va ezita să facă uz de puterile sale în temeiul tratatelor pentru a proteja aplicarea uniformă și integritatea legislației Uniunii", se arată în declarație.

UE nu a văzut niciodată ca sistemul judiciar al unui stat membru să sfideze atât de deschis fundamentele blocului. Așadar, ce fel de ramificații va avea decizia poloneză în practică?, se întreabă jurnaliștii de la Euronews. 

Parisul și Berlinul au susținut Bruxelles-ul vineri, târziu, într-o declarație comună în care au afirmat că „apartenența la Uniunea Europeană merge mână în mână cu aderarea deplină și necondiționată la valorile și regulile comune".

„Respectarea acestora este responsabilitatea fiecărui stat membru și, prin urmare, bineînțeles, și a Poloniei, care ocupă o poziție cheie în Uniunea Europeană. Acesta nu este doar un angajament moral, ci și unul legal", au susținut cele două state, mai amintește Știripesurse.