ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisarul european și omul de afaceri Thierry Breton le-a prezentat francezilor noul „Certificat Verde Digital” - sau „certificat sanitar”, cum l-a numit el - în timpul emisiunii radioului național „Grand Jury RTL-Le Figaro-LCI”, ediția de duminică dimineața, informează Life Site News.
 
Breton susține că pașaportul digital a fost deja aprobat de cele 27 state membre ale UE - deși, în prezent, pe site-urile U.E. nu există nici o urmă de votare sau aprobare oficială - și va fi lansat pe 15 iunie. 

Din poziția sa de comisar european pentru piața internă, Thierry Breton este responsabil și cu politica de vaccinare a Uniunii și cu repornirea călătoriilor după depășirea crizei de coranavirus.

În cadrul emisiunii, Breton a spus că Europa va dobândi imunitate colectivă până pe 14 iulie (Ziua Franței - n.red.) și că trebuie intensificată campania de vaccinare, iar importurile de vaccinuri în cele 27 de state membre, accelerate. 

„Din momentul în care putem fi siguri că fiecare cetățean european care vrea să se vaccineze are acces echitabil la vaccin, după cum va fi cazul în două sau trei luni, va fi bine să avem un certificat sanitar care să vă demonstreze situația [statusul vaccinării/testării]”, a spus Breton.

Fie în formă digitală, pentru smartphone-uri, fie tipărită, pașaportul include un cod QR scanabil ce cuprinde numele deținătorului, data nașterii, numărul de pașaport, precum și data vaccinării, tipul vaccinului (se vor accepta doar vaccinurile aprobate de Comisia Europeană), situația privind o infectare anterioară cu Covid și prezența sau absența anticorpilor. 

Persoanele care nu s-au vaccinat și nu au avut Covid vor avea trecut pe certificat rezultatul testului PCR, a spus Breton. 

Schița certificatului, intitulat „Dovada vaccinării în scopuri medicale”, include un rând cu „Genul administrativ”. În plus, spațiul din dreptul rubricii „Țara” este completat cu „Pământul de Mijloc”, ce te duce cu gândul Tolkien. 

„Scopurile medicale” menționate în document sunt orice, numai medicale nu. Breton a explicat că acesta va fi folosit pentru a călători cu avionul sau pentru a trece o graniță în cadrul Uniunii Europene, dar, „posibil”, și pentru a participa la evenimente mari sau a avea acces într-un loc public. Certificatul de vaccinare U.E. ar putea fi suplimentat de certificate naționale, care permit accesul în restaurante sau în alte locuri deschise publicului.

Comisarul European s-a grăbit să precizeze că documentul nu va fi obligatoriu. Un sondaj recent al Consiliului Economic, Social și de Mediu (CESE) din Franța a relevat că 75% dintre cei peste 110.000 de respondenți se opun certificatului de vaccinare - 67% au spus chiar că „se opun ferm”. Astfel că nu este surprinzător că Breton a ținut să sublinieze acest lucru de la începutul interviului.

Dar, alternativa este controlul și restricțiile permanente. În lipsa pașaportului sanitar, potrivit lui Breton, cetățenii vor trebui să se supună restricțiilor în vigoare. El a amintit că majoritatea statelor U.E. cere un test negativ de Covid făcut recent, iar unele țări le impun o carantină de 10 zile tuturor persoanelor care le trec granițele. Dacă până în 14 iulie se va dobândi imunitatea colectivă, așa cum a promis comisarul, la ce mai folosesc restricțiile, ca să nu mai vorbim de pașaport?! De asemenea, evoluții recente au demonstrat că vaccinații pot fi totuși infectați și purtători de coronavirus.

Breton a răspuns obiecției că certificatul de vaccinare va introduce o formă deghizată a vaccinării obligatorii, spunând: „Cei care nu doresc să obțină certificatul vor continua să beneficieze de opțiunile care li se oferă. Dacă li se cere să-și dovedească starea de sănătate [în legătură cu noul coronavirus], vor avea posibilitatea să facă teste mai rapide.”

El a adăugat că un document al Comisiei Europene privind certificatul de vaccinare menționează că persoanele care nu dețin un astfel de document „sunt mult mai pasibile de a fi supuse măsurilor precum carantinarea de către statele membre, dacă aceasta este justificată din motive de sănătate publică.”

Certificatul ne va permite să avem „un sezon turistic comparabil cu cel de anul trecut”, a conchis el. Fără a se gândi că reclama voalată este pentru niște beneficii pe care cetățenii europeni le-au avut în 2020 în baza drepturilor și libertăților înnăscute, nu în baza unei dovezi a conformismului tehnico-medical.