ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile au intrat vineri dimineață în complexul reședinței președintelui sud-coreean destituit Yoon Suk Yeol pentru a pune în executare mandatul de arestare pe numele său. Reprezentanții autorităților au fost însă întâmpinați de o mulțime de protestatari și de forțele de securitate din interiorul complexului, relatează Știripesurse, care preia Reuters.
 
Situația a devenit tensionată și risca să escaladeze, ceea ce a determinat autoritățile să renunțe la punerea în aplicare a mandatului de arestare.
 
 
Autoritățile sud-coreene nu au reușit, vineri, să îl aresteze pe președintele destituit Yoon Suk Yeol pentru decretarea legii marțiale, după ce au scăpat de o mulțime de protestatari în afara complexului, dar s-au confruntat cu opoziția forțelor de securitate prezidențiale, în interiorul acestuia.

Odată ajunși în complex, reprezentanții CIO și polițiștii care îi însoțeau s-au trezit față în față cu cordoane ale Serviciului de Securitate Prezidențial (PSS), precum și cu trupe militare alocate securității prezidențiale, a relatat presa.

CIO a renunțat la încercarea de a-l aresta pe Yoon în jurul orei 13:30, din cauza îngrijorărilor privind siguranța personalului său având în vedere obstrucțiile, și a afirmat că „regretă profund” atitudinea lui Yoon de a nu se conforma.

„S-a apreciat că este practic imposibil să fie pus în executare mandatul de arestare din cauza opoziției în desfășurare”, a transmis CIO. Reprezentanții CIO au declarat, vineri, că vor reanaliza situația și vor decide care sunt potențialii pași următori.

Protestatarii s-au adunat, înainte de răsărit, în apropierea reședinței, numărul crescând la câteva sute, în timp ce presa relata că autoritățile vor încerca în curând să pună în executare mandatul de arestare aprobat mați, după ce Yoon a ignorat citațiile.

„Trebuie să îi oprim cu prețul vieții”, le-a spus unul dintre protestatari celorlalți. Unii au scandat: „Președintele Yoon Suk Yeol va fi apărat de popor” și au cerut ca șeful CIO să fie arestat.

Actualul mandat de arestare este valabil până în 6 ianuarie și le oferă anchetatorilor doar 48 de ore în care îl pot reține de Yoon după ce este arestat. Anchetatorii trebuie să decidă apoi dacă solicită un mandat de detenție sau îl eliberează. Odată arestat, Yoon ar urma să fie dus la Centrul de Detenție din Seul, a afirmat agenția de știri Yonhap, citând CIO.
 
Legea marțială, un act ilegitim

Yoon a provocat un șoc în țară cu un anunț seara târziu, în 3 decembrie, că va impune legea marțială pentru a depăși blocajul politic și a elimina „forțele anti-statale”.

Totuși, în decurs de câteva ore, 190 de legislatori au sfidat cordoanele de trupe și polițiști pentru a vota împotriva ordinului lui Yoon. La circa șase ore de la decretul inițial, Yoon l-a abrogat. Ulterior, el a emis o declarație sfidătoare în care își apăra decizia, afirmând că oponenții politici sunt simpatizanți ai Coreei de Nord și invocând acuzații de influențare a alegerilor.

Kim Yong-hyun, care a demisionat din funcția de ministru al Apărării al lui Yoon după ce a jucat un rol important în decretul legii marțiale, a fost reținut și a fost pus sub acuxare, săptămâna trecută, pentru insurecție și abuz de putere.

Insurecția este una dintre puținele acuzații penale față de care un președinte nu are imunitate, în Coreea de Sud. Avocații lui Yoon au afirmat că mandatul de arestare este ilegal și invalid întrucât CIO nu are autoritatea de a solicita un mandat, potrivit legii sud-coreene.

Yoon a fost izolat de când a fost destituit de la putere, în 14 decembrie. Separat de ancheta penală, dosarul privind destituirea sa se află la Curtea Constituțională pentru a decide dacă el va fi reinstalat sau îndepărtat pentru totdeauna. O a doua audiere în acest caz este programată vineri.