ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) acuză Guvernul Orban că a modificat prin OUG referitorare la achizițiile publice aspecte ce țin de legile justiției, ceea ce contravine referendumului din 2019, și anunță că va solicita Avocatului Poporului să sesizeze urgent Curtea Constituțională. În comunicatul postat pe site, UNJR subliniază că, după ce a clamat neobosit din opoziție necesitatea dezbaterilor și „consultarilor reale” pe modificările legislative privind justiția, actualul partid de guvernamânt aduce modificări tocmai statutului judecătorilor, prin ordonanța de urgență, adoptată în miezul nopții, fără consultări și fără avizele necesare.

„Guvernul Orban a modificat fără nici o consultare, prin ordonanță de urgență, aspecte ce fac parte din statutul judecătorului, sfidând voința a milioane de români care, cu ocazia referendumului din mai 2019, au votat interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul justiției. Astfel, prin OUG 23/2020 (n.r - pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice)una dintre cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate în ultima noapte de guvernare din 04 februarie 2020, au fost aduse modificări grave statutului judecătorilor, prin stabilirea unei abateri disciplinare ce are că efect atât o ingerință directă și fără precedent a Guvernului în actul de judecată, cât și încălcarea dreptului la un proces echitabil al partilor", consideră UNJR.
În opinia UNJR, prin OUG 23/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice, Guvernul a decis că toate apelurile și recursurile în materia achizițiilor publice trebuie soluționate într-un anumit termen, iar "nerespectarea termenelor prevăzute de prezența lege ori a dispozițiilor cuprinse în prezența lege privind soluțiile ori măsurile ce pot fi dispuse de instanță constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii" (art. 68^1).

„Este stupefiant că, după Referendumul din 26 mai 2019, la care românii au votat interzicerea adoptării ordonanțelor de urgență în domeniul justiției, referendum susținut intens de actualul partid de guvernământ, odată ajuns la putere acesta nu are nici o șovăiala în a adopta exact prin ordonanța de urgență norme ce afectează în mod grav statutul judecătorilor și independența acestora. Adoptarea OUG 23/2020 demonstrează ipocrizia actualilor guvernanți în ceea ce privește justiția, interesul față de această fiind, în realitate, unul pur electoral și populist”, acuză membrii UNJR, apreciind că modificările aduse sunt deosebit de grave și pe fondul reglementării.
 
Reamintim că, la referendumul de pe 26 mai, convocat de președintele Iohahnis, cetățenii au fost chemați să se pronunțe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” 2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”. Peste 5 milioane de români au votat „Da” la ambele întrebări.