ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


SMURD și Jandarmeria Cluj Napoca emit un comunicat stupid în care, pentru a acoperi problemele grave de sănătate de la UNTOLD, amestecă problemele cardiace care pot constitui și reacții adverse la „superb” cât și la substanțele stupefiante cu... reacțiile alergice. „957 cazuri cu afecțiuni medicale diverse (probleme cardiace, reacții alergice etc.)”, se afirmă în Comunicatul de trist bilanț al „Festivalului Drogurilor”. Bravo, Arafat! Bravo, Boc! V-ați fofilat și acum printre „reacții alergice”. Până când credeți că o să vă mai meargă?

Publicăm, oricum, comunicatul intyegral transmis de ISU-SMURD și Jandarmeria Mobilă Cluj Napoca:

„SIGURANȚA - Prioritate la UNTOLD FESTIVAL 2022

Siguranța participanților la UNTOLD a fost o misiune de echipă. Toate structurile Ministerului Afacerilor Interne au cooperat pentru desfășurarea evenimentului în condiții de securitate.

Timp de patru zile, în contextul desfășurării celui mai mare festival de muzică din România, principalul obiectiv al forțelor de ordine a fost să acționeze în sprijinul tuturor cetățenilor care au vizitat municipiul Cluj-Napoca, în această perioadă.

Dispozitivul preventiv, integrat de ordine publică din zona festivalului a urmărit asigurarea respectării regulilor de comportament și constatarea oricăror fapte antisociale.

Afirmăm că obiectivul de prevenire a fost atins și nu au fost înregistrate incidente majore de ordine publică sau care să afecteze siguranța celor prezenți la eveniment.

Activitățile de prevenire au constituit, și de această dată, obiective majore pentru atingerea dezideratului de siguranță a participanților. Pe timpul desfășurării evenimentului, aproximativ 13.500 de persoane au beneficiat de activitățile de prevenire antidrog, fiind informate în domeniul prevenirii și reducerii riscurilor asociate consumului de droguri.

În zona infopoint-ului antidrog, dar și pe întreg perimetrul festivalului, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog au oferit participanților informații cu privire la serviciile acordate de Agenția Națională Antidrog, atât pe plan local, cât și la nivel național, dar și informații referitoare la efectele negative și riscurile pe care le implică consumul de droguri.

În vederea conștientizării tinerilor cu privire la pericolele la care se expun prin consumul de droguri, au avut loc demonstrații privind efectele diferitelor substanțe psihoactive asupra creierului, prin folosirea ochelarilor speciali care distorsionează realitatea, respectiv un tip de ochelari care simulează starea de deteriorare produsă de alcool, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, și un alt tip de ochelari care simulează efectele consumului de droguri.

Totodată, specialiștii Agenției Naționale Antidrog din Cluj s-au alăturat, în fiecare noapte, acțiunilor organizate de Poliția Rutieră în trafic, pe străzile din Cluj-Napoca, pentru a preîntâmpina evenimentele rutiere nedorite, cauzate de consumul de alcool sau droguri la volan.

Reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane din cadrul Centrului Regional Cluj-Napoca au desfășurat activități de informare și sensibilizare privind fenomenul traficului de persoane.

Polițiștii de prevenire a criminalității au fost prezenți în festival cu recomandări pentru ca fiecare dintre participanți să se simtă în siguranță; să își păstreze bunurile personale cât mai atenți, să fie vigilenți la "prieteniile" ocazionale, să fie cât mai prudenți pe drumurile publice. Peste 1200 de simulări de accident rutier până la 20 km/h au atras atenția asupra importanței folosirii centurii de siguranță, iar "bicicleta beată" i-a pus la mare încercare chiar și pe cei mai experimentați bicicliști. Principiile de bază ale educației rutiere au fost împărtășite de polițiștii rutieri clujeni aflați la punctul de informare preventivă.

Polițiștii Inspectoratului General pentru Imigrări au desfășurat acțiuni privind respectarea legalității șederii în România a străinilor, precum și combaterea migrației ilegale.

Ofițerii de prevenire ai Direcției Generale Anticorupție au desfășurat activități pentru promovarea integrității, destinate participanților la festival, scopul activităților fiind creșterea gradului de conștientizare în rândul cetățenilor, prin stimularea adoptării unei atitudini proactive de semnalare a eventualelor acte de corupție.

Tot ca o măsură proactivă, un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviație a survolat zona, cu misiunea de a monitoriza și transmite în timp real datele necesare pentru buna desfășurare a acestui eveniment.

În domeniul prevenirii incendiilor, inspectorii I.S.U. Cluj au desfășurat permanent controale la operatorii economici din festival, pentru a preveni producerea unor incidente și a verifica respectarea tuturor condițiilor de siguranță. Deficiențele constatate au fost sancționate cu 50 de amenzi, în valoare totală de 27.000 lei și 97 avertismente.

REZULTATE

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat proactiv, concentrându-și eforturile pentru identificarea persoanelor care au încercat să desfășoare activități ilegale sau care au consumat ori au încercat să vândă substanțe interzise.

Referitor la sancțiunile contravenționale aplicate în decursul celor patru zile de festival, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au aplicat 122 amenzi, în valoare totală de 103.205 lei și 73 avertismente, iar jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au aplicat 29 amenzi, în valoare de 10.000 lei și 10 avertismente.

În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite din a participa la festival 143 persoane, identificate având asupra lor substanțe interzise la deținere, iar 44 persoane au fost depistate conducând sub influența substanțelor psihoactive.

O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului-ajutor. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim-ajutor, aflate la cele cinci posturi medicale avansate deservite de personalul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și de cel al UPU-SMURD Cluj, au acordat sprijin participanților în cele patru zile ale festivalului, în următoarele situații:

- 229 traumatisme diverse (escortații, contuzii, suspiciuni de fracturi, etc.);

- 218 dureri digestive;

- 159 dureri de cap, membre inferioare sau altele;

- alte 957 cazuri cu afecțiuni medicale diverse (probleme cardiace, reacții alergice etc.)

În 35 de situații a fost nevoie de investigații medicale de specialitate, astfel că 30 adulți și cinci copii au fost transportați la spital.

Structurile Ministerului Afacerilor Interne transmit mulțumiri participanților care au ales să se bucure de muzică într-un mod responsabil și au sprijinit activitatea forțelor de ordine prin semnalarea din timp a unor situații care puteau avea consecințe asupra siguranței celor prezenți.

Totodată, mulțumim cetățenilor municipiului Cluj-Napoca pentru faptul că au înțeles și sprijinit măsurile luate de autorități în proximitatea locului de desfășurare a evenimentului.”