ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
ACTUALIZARE. OTP Bank  a remis un comunicat, în care aduce următoarele precizări, in urma articolului privind procesul câștigat de ANPC cu această bancă.

Redăm mai jos textul integral al Băncii OTP Bank:

Pentru o informare corectă și completă, precizăm faptul că procesul a fost demarat inițial pentru cei aproximativ 400 de clienți care au refuzat semnarea actelor adiționale întocmite în baza OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Instanța a extins pe parcurs procesul pentru 8.000 de clienți, dar în cazul a 7.600 dintre aceștia, au fost eliminate deja respectivele clauze încă din anul 2010, atunci când au fost implementate prevederile OUG 50/2010, prin eliminarea dreptului băncii de a modifica unilateral nivelul dobȃnzii. 

Reamintim cu aceasta ocazie principalele aspecte reținute de instanță în procesul despre care discutăm:
Art. 5 DOBANDA CURENTA SI DOBANDA PENALIZATOARE
5.1. La data incheierii prezentului contract, rata dobanzii curente este de…….%. Dobanda se
stabileste in forma procentuala, ca rata anuala de dobanda.
5.2. Dobanda este variabila in conformitate cu politica Bancii. Dobanda curenta poate fi modificata in mod unilateral de catre Banca, luand in considerare valoarea dobanzii de referinta pentru fiecare valuta (ex: EURIBOR (EUR) / LIBOR (CHF) / RUBOR (RON) etc), fara a exista consimtamantul Clientului. Noul
procent de dobanda se va aplica la soldul creditului ramas de rambursat incepand cu data de aplicare stabilita de Banca. Modificarea dobanzii va duce la recalcularea dobanzii datorate.
5.3. Noul procent de dobanda va fi comunicat Imprumutatului prin intermediul unei scrisori simple sau extras de cont trimis la adresa de corespondenta specificata de acesta sau prin afisare la sediile unitatilor bancare. Clientul consimte ca aceasta metoda de notificare este suficienta, nefiind necesara incheierea unui act aditional la prezentul contract de credit in acest sens, renuntand la orice eventuala plangere/ opozitie/ contestatie ulterioara.

Art. 6 DOBANDA CURENTA
6.1 Pentru Creditul acordat, Clientul datoreaza si va plati Bancii o rata de dobanda revizuibila in conformitate cu politica Bancii.
6.2 Banca isi rezerva dreptul sa revizuiasca periodic rata dobanzii, in functie de evolutia indicatorilor de referinta pentru fiecare valuta (EURIBOR pentru Euro, LIBOR pentru USD, LIBOR pentru CHF si BUBOR pentru RON).
6.3 Noile valori ale ratei de dobanda si ratei lunare de platit, vor fi comunicate prin intermediul unei scrisori simple, trimisa la adresa de corespondenta specificata de Client. Clientul convine ca aceasta metoda de notificare este suficienta si renunta la orice plangere si orice opozitie/ contestatie ulterioara cu privire la faptul ca aceasta metoda a fost nepotrivita sau insuficienta.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Veste bună pentru clienții OTP Bank. Curtea de Apel București a respins miercuri apelul băncii într-un litigiu referitor la clauza de dobândă din toate contractele încheiate cu persoanele fizice înainte de criză.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a câștigat un proces colectiv împotriva OTP Bank, în care clienții băncii reclamau clauze abuzive în contractele a două tipuri de credite, a declarat directorul general al ANPC, Paul Anghel, precizând că decizia este definitivă.

"În data de 15 ianuarie 2014 a fost încheiat un proces verbal de către Comisariatul regional pentru protecția consumatorilor și de către ANPC versus OTP Bank România SA. În proces era vorba de cinci reclamații, ale unui număr de a cinci petenți, care reclamau clauze abuzive în contractele lor încheiate cu OTP Bank. Era vorba de două tipuri de contracte, unul pentru credite de nevoi personale garantat cu ipotecă și un tip de contract pentru un credit ipotecar. Decizia este definitivă și a fost dată în data astăzi (10 februarie 2016 n.r)", a spus Paul Anghel, potrivit Agerepres.

Potrivit directorului general al ANPC, acesta este primul proces câștigat de instituție de la modificarea Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori.

Paul Anghel a precizat că nu se restituie și sumele încasate fără temei legal, menționând că aceasta este hotărârea judecătorească. Pentru restituirea sumelor consumatorii trebuie să meargă pe cale separată în instanță.

Potrivit ANPC, procesul-verbal de constatare a avut la baza analizarea contractelor de credit de nevoi personale garantate cu ipotecă, ocazie cu care s-a constatat că unele clauze contractuale sunt abuzive. Astfel, în contractul de credit la articolul 5.2 este prevăzut că dobânda este variabilă în conformitate cu politica băncii. Dobânda poate fi modificată în mod unilateral de către bancă, luând în considerare valoarea dobânzii de referință pentru fiecare valută (ex EURIBOR (EUR)/LIBOR (CHF)/RUBOR (RON), etc) fără a exista consimțământul clientului. 


Noul procent de dobândă se va aplica la soldul creditului rămas de rambursat începând cu data de aplicare stabilită de bancă. Modificarea dobânzii va duce la recalcularea dobânzii datorate.

De asemenea, la articolul 5.3 se prevede că noul procent de dobânda va fi comunicat împrumutatului prin intermediul unei scrisori simple sau extras de cont trimis la adresa de corespondență specificată de acesta sau prin afișare la sediile unităților bancare. Clientul consimte această metodă de notificare suficientă, nefiind necesară încheierea unui act adițional la prezentul contract de credit în acest sens renunțând la orice eventuală plângere/opoziție/contestație ulterioară.

ANPC menționează că s-a procedat la verificarea contractelor de credit imobiliare, ocazie cu care s-a constatat că următoarele clauze contractuale sunt abuzive: articolul 6.1 din contract prevede: "Pentru creditul acordat, Clientul datorează și va plăti băncii o rată de dobândă revizuibilă în conformitate cu politica băncii" iar la art 6.2 este prevăzut: "Banca își rezervă dreptul să revizuiască periodic dobânda în funcție de evoluția indicatorilor de referință pentru fiecare valută Euribor pentru euro, Libor pentru CHF, Bubor pentru Ron''.

De asemenea, un alt articol preciza că noul procent de dobânda va fi comunicat împrumutatului prin intermediul unei scrisori simple la adresa de corespondență specificată de client. Clientul consimte această metoda de notificare suficientă, în acest sens renunțând la orice eventuală plângere/opoziție/contestație ulterioară.