ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 18:30 Președintele republicii a anunțat luni seară că la consultările cu partidele politice nu s-a reușit desemnarea viitorului premier, astfel încât va fi nevoie de „cel puțin” încă o rundă de negocieri. Cu toate acestea, Iohannis dorește ca luni, 21 decembrie, să convoace noul parlament, rezultat în urma alegerilor din 6 decembrie. Formațiunile politice care vor reuși să aibă o majoritate în legislativ vor învesti, ulterior, noul guvern. Urmăriți declarația de presă pe pagina web a Administrației Prezidențiale. 
 
ȘTIRE INIȚIALĂ: Președintele Klaus Iohannis își prezintă, luni seara, concluziile după ce în cursul zilei a avut consultări cu partidele care au trecut pragul electoral și au intrat în Parlament.
 
În urmă cu o săptămână, Iohannis își exprima public preferința pentru o coaliție de centru-dreapta PNL-USR-PLUS-UDMR, care, în opinia sa, urma să se "cristalizeze" foarte repede.

PNL, USR-PLUS și UDMR nu s-au înțeles la negocierile de la finele săptămânii trecute. Motivul principal de blocaj este faptul că PNL vrea să nominalizeze atât premierul (în persoana lui Florin Câțu), cât și președintele Camerei deputaților, ultima funcție fiind râvnită atât de Ludovic Orban, fostul premier, cât și de Dan Barna, liderul USR.

Drept urmare, pe masa președintelui Klaus Ionannis au ajuns, luni, următoarele propuneri:
 
Alexandru Rafila și guvern de uniune națională, propunere formulată de PSD
 
Florin Cîțu, ministrul de Finanțe din guvernul Orban, propunerea PNL
 
Dacian Cioloș, propunere susținută de USRPLUS
 
Călin Georgescu, expert în dezvoltare durabilă, propunere avansată de Alianța pentru Unirea Românilor

Ar exista, potrivit surselor Antena 3, și varianta în care actualul premier interimar, Nicolae Ciucă, ar urma să fie desemnat de Klaus Iohannis să formeze noul guvern și să coaguleze o majoritate pentru susținerea acestuia.
Conform surselor Antena 3, noul Guvern va avea 18 ministere, deși premierul desemnat de liberali și-ar dori să fie 16 ministere. Președintele și-ar fi exprimat dorința de a avea un Guvern legal până la Crăciun.