ACTUALIZARE 12.07/ 13:35 Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a anunțat că tatăl din familia celor doi români care au murit în Grecia, în urma unei furtuni violente, va fi externat vineri din spital. Șeful diplomației române a spus că vor fi eliberate certificate de deces pentru a putea fi repatriate corpurile mamei și copilului, informează Mediafax.
 
„Au fost mai multe solicitări vreo 20 de apeluri care erau interesați să vadă familia. Familia a fost informată și ține legătura cu consulul nostru acolo. Cea mai importantă veste este că, în cursul zilei de astăzi (vineri-n.red.), tatăl va fi externat din spital. În prezent, Consulatul ține legătura cu familia din România pentru îndeplinirea diferitelor formalități, respectiv certificatul de deces cu compania de asigurare la care aveau asigurare familia respectivă. Pentru moment nu avem alte informații în legătură cu români care ar fi putut să aibă probleme în acest moment”, a declarat, vineri, la RomâniaTV, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu.

Meleșcanu a mai afirmat că vor fi eliberate certificatele de deces pentru mama și copilul, un procuror ocupându-se de acest caz.

ACTUALIZARE 22:45 Arhiepiscopul Ieronim al Atenei și al Întregii Elade a transmis condoleanțe familiilor pentru pierderea tragică a șapte vieți în urma fenomenelor meteo extreme (vânt puternic, ploaie și grindină) de miercuri seară din nordul Greciei, informează Agenția de Știri Basilica

„Ne rugăm pentru odihna sufletelor victimelor nevinovate”, a declarat Arhiepiscopul Atenei, atrăgând totodată atenția că aceste fenomene naturale neobișnuite au cauze spirituale și morale, deoarece comportamentul uman provoacă utilizarea irațională a resurselor naturale, încărcarea atmosferei și, în cele din urmă, schimbările climatice. Înaltul ierarh grec a îndemnat la respect față de mediul înconjurător, fiindcă omul este „administrator” și nu proprietar al creației. Potrivit arhiepiscopului Atenei, oamenii ar trebui să aibă grijă de transmiterea bunurilor naturale încredințate de Creator și generațiilor următoare.
 
 
ACTUALIZARE 16:45  Bilanțul morților a ajuns la șapte, după furtuna puternică de miercuri, care a lovit regiunea turistică Halkidiki, scrie greekreporter.com, amintind că printre victime se află și doi cetăeteni români, o mamă și fiul său de 8 ani. 
 
Noul prim-ministru al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a exprimat, intr-un mesaj pe Tweeter, condoleanțe familiilor victimelor și  a urat însănătoșire rapidă  celor spitalizați. Mitsotakis a menționat că autoritățile din țară fac tot posibilul pentru a repara pagubele.
 
Potrivit Ministerului Sănătății din Grecia, cel puțin 120 de persoane au fost transferate cu ambulanțe sau cu autoturisme particulare către diferite spitale din regiune.
ACTUALIZARE 11:45 Doi turiști români au murit în Halkidiki, iar un altul este rănit, anunță Ministerul Afacerilor Externe. Inițial, presa internațională informase doar că doi români au murit.
 
„Consulatul General al României la Salonic are în atenție evenimentele legate de incidentul petrecut la data de 11 iulie, în Halkidiki, Republica Elenă, în urma căruia doi cetățeni români și-au pierdut viața și altul a fost rănit.
Reprezentanții oficiului consular au întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale pentru informații suplimentare cu privire la circumstanțele producerii incidentului, identitatea persoanelor decedate și identitatea și starea de sănătate a persoanei rănite.
 
În urma demersurilor consulatului general, autoritățile locale au precizat că doi cetățeni români au decedat, iar altul a fost rănit, fiind transportat la o unitate medicală din zonă pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate. În context, menționăm că, la acest moment, din cauza condițiilor meteo și a unor defecțiuni la rețeaua de alimentare cu energie electrică în zonă, comunicarea cu autoritățile locale se desfășoară cu dificultate.
O echipă consulară mobilă s-a deplasat în zonă pentru a obține mai multe informații cu privire la acest incident și pentru a acorda asistență consulară,” precizează MAE într-un comuniicat.

Știrea inițială

Șase oameni, între care și doi cetățeni români, o femeie și un copil de 8 ani, au murit după ce acoperișul unui restaurant din regiunea Halkidiki s-a prăbușit peste ei în urma unei vijeli puternice, însoțite de ploaie și grindină.
 
Zona a fost măturată de ape. 

Autoritățile din Grecia au decretat stare de urgență în zona Halkidiki. Cel puțin 140 de pompieri acționează în zonă, relatează Mediafax.

Doi cetățeni români, o femeie și un băiat de 8 ani, și-au pierdut viața după ce acoperișul unui restaurant din Nea Plagia - Halkidiki - s-a prăbușit ca urmare a fenomenelor meteo extreme care au afectat miercuri seara nordul Greciei, notează Reuters.

Zona este preferată de românii care merg în concediu în această perioadă.
 
Deocamdată, Ministerul Român de Externe nu a confirmat informația. Alte două victime, doi cetățeni cehi au fost uciși de rafalele de vânt, care au luat pe sus rulota în care se aflau.
 
Aproximativ 20 de persoane au fost transportate la spital.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews