ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uciderea generalului iranian Qassem Soleimani într-un atac cu dronă american la Bagdad în ianuarie a fost arbitrară și ilegală, dat fiind că Washingtonul nu a demonstrat că generalul iranian reprezenta un pericol imediat, consideră experta ONU în drepturile omului Agnes Callamard, raportor special privind execuțiile extrajudiciare, sumare sau arbitrare, într-un raport trimis marți presei de către ONU, informează AFP, citată de Agerpres

Concluzia raportului este că, în „absența unei amenințări iminente ce ar fi pus în pericol viața, modul de a acționa al Statelor Unite era ilegal” și contravine Cartei Națiunilor Unite.

Experta, care este mandatată de Consiliul Drepturilor Omului al ONU, dar nu vorbește în numele Națiunilor Unite, își va prezenta raportul joi în fața Consiliului, din care SUA s-au retras în 2018.

Documentul se referă în general la utilizarea dronelor în asasinatele țintite, însă aproape jumătate din raport se referă la cazul asasinării generalului Soleimani.

„În lumina probelor furnizate până în prezent de Statele Unite, țintirea generalului Soleimani și moartea celor care îl însoțeau constituie un asasinat arbitrar de care Statele Unite sunt responsabile în virtutea dreptului internațional umanitar”, afirmă Agnes Callamard în raport.

Încercând să justifice ordinul de ucidere a lui Soleimani, președintele american Donald Trump a declarat după anihilarea acestuia că generalul iranian pregătea atacuri „iminente” împotriva unor diplomați și militari americani.

În raportul său, experta franceză respinge argumentul lui Donald Trump, subliniind că SUA nu au demonstrat că generalul „reprezenta o amenințare iminentă”, că nu mai puteau aștepta înainte de a-l ucide și că nu erau în măsură să ceară încuviințare prealabilă din partea guvernului irakian.

Potrivit expertei, Washingtonul nu a reușit să demonstreze că asasinarea lui Soleimani era „necesară”.

„Nu a fost furnizată nicio probă că generalul Soleimani planifica în mod specific un atac iminent împotriva intereselor americane, mai precis în Irak, pentru care o acțiune imediată era necesară și ar fi fost justificată”, a precizat Agnes Callamard în raportul întocmit.

Mai mult, „nicio probă nu a fost adusă pentru a arăta că Statele Unite nu au avut timp să ceară ajutorul comunității internaționale, inclusiv al Consiliului de Securitate al ONU, pentru a face față unor presupuse amenințări iminente”.

Chiar și în eventualitatea unui pericol iminent asupra intereselor SUA în Irak, „nimic nu dovedește că Irakul nu era în măsură sau nu dorea să apere forțele americane pe teritoriul său”, mai subliniază în raport experta ONU în drepturile omului.

Pe 3 ianuarie 2020, SUA l-au ucis într-un atac cu dronă la Bagdad pe generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds a Gardienilor Revoluției iraniene și arhitectul strategiei de influență regională a Teheranului. În același atac a fost ucis și locotenentul lui Soleimani, irakianul Abu Mehdi al-Muhandis, liderul paramilitarilor pro-Iran din Irak.

În replică, Iranul a lansat, 5 zile mai târziu, tiruri de rachete împotriva unor baze militare irakiene care găzduiau trupe americane, provocând importante pagube materiale, dar nu și victime, potrivit oficialilor americani.