ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul Ucrainei a anunțat, joi, că impune vaccinarea Covid pentru funcționari și cadrele didactice, sub pretextul creșterii numărului de infectări și de decese Covid. Această decizie îi va impacta și pe etnicii români din nordul Bucovinei și sudul Basarabiei.

„Această decizie este menită să protejeze viața și sănătatea ucrainenilor, prin crearea unui mediu sigur în instituțiile de învățământ și în structurile statului”, susține ministrul ucrainean al sănătății, Viktor Liașko, citat de Agerpres.

Funcționarilor și profesorilor li s-a dat un termen-limită de o lună pentru a se vaccina cu serurile experimentale Covid, în caz contrar urmând să fie suspendați din funcție fără plată. Conform datelor guvernamentale, până la sfârșitul lunii septembrie, 70% din cei circa 1,2 milioane de profesori ucraineni au făcut cel puțin prima doză de „vaccin” Covid și 46%, ambele doze.

Cu o populație de circa 40 de milioane de locuitori, Ucraina a înregistrat joi 15.125 de noi cazuri de coronavirus și 314 decese cu Covid, un record al ultimelor luni. Nu este clar în ce măsură această escaladare a numărului de cazuri se datorează începerii sezonului rece sau unei campanii de vaccinare foarte pronunțate.

Dar cea mai mare parte a ucrainenenilor sunt sceptici în privința serurilor experimentale Covid: până în prezent doar 19% din populație a făcut cel puțin o doză de vaccin și 16%, ambele doze.