ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina a folosit pentru prima dată rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, a declarat Zelenski, conform BBC.

Comentariile sale au fost făcute în urma unor rapoarte conform cărora armele, cunoscute sub numele de ATACMS, au distrus nouă elicoptere în bazele rusești din estul țării. Ucraina nu a confirmat că rachetele au fost folosite.

Ucraina a declarat că un sistem de apărare aeriană și alte echipamente s-au numărat printre țintele lovite în Berdeansk și Luhansk.
 
 
Zeci de soldați ruși au fost uciși sau răniți în operațiune, a adăugat aceasta.

"S-au executat foarte precis. ATACMS s-au dovedit a fi bune", a declarat Zelenski.
 
 
Administrația Biden a refuzat anterior să furnizeze ATACMS Ucrainei, dar a decis "în ultimele săptămâni" să le trimită în secret, a relatat postul de televiziune american CNN, citând doi oficiali americani.

Acesta a precizat că Washingtonul a dorit să ia Moscova prin surprindere, în cazul în care Rusia ar fi mutat echipamentele și armele în afara razei de acțiune înainte ca proiectilele să poată fi folosite.

Din cauza preocupărilor legate de tensiunile cu Rusia, rachetele furnizate Ucrainei au o rază de acțiune mai mică decât cea maximă de care este capabil sistemul, potrivit Associated Press.

Varianta livrată Kievului transportă muniții cu dispersie, care eliberează din aer sute de bombe mici, mai degrabă decât un singur focos, potrivit AP.

Munițiile cu dispersie sunt controversate și sunt interzise de peste 100 de state din cauza amenințării pe care o reprezintă pentru civili.

ATACMS nu a apărut pe o listă de ajutor militar pentru Kiev publicată de SUA în septembrie.

Dar imagini neverificate postate marți pe rețelele de socializare sugerează că bazele rusești au fost lovite cu ajutorul variantei MGM-140A a ATACMS - o versiune cu rază de acțiune mai scurtă( aproximativ 160 km).