ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina a atacat Belgorod cu un sistem HIMARS, totul la câteva ore după autorizarea de a ataca Rusia de la președintele american Joe Biden, informează Forbes, potrivit Știripesurse.

„Vineri, Casa Albă și-a șters linia roșie. În aceeași noapte, armata ucraineană și-a îndreptat unele dintre lansatoarele sale HIMARS spre orașul rus Belgorod", se arată în publicație.

Joi seară s-a aflat că, după o muncă de convingere de luni de zile, SUA au făcut un pas mic, dar simbolic, și că, pentru prima dată, vor permite armatei de la Kiev să folosească unele arme de fabricație americană pentru a trage asupra teritoriului Rusiei, dar doar în zona de graniță, pentru apărarea orașului Harkov.

Zelenski a mulțumit pentru armele de la SUA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le mulțumește lui ”Joe Biden, Congresului american și poporului american” după ce Statele unite au anunțat vineri seara trimiterea de armament în valoare de 275 de milioane de dolari (253 de milioane de euro), pentru a ”ajuta Ucraina să respingă ofensiva Rusiei în apropiere de Harkov”, relatează Le Monde.

Volodimir Zelenski confirmă pe X că este vorba despre rachete cu rază lungă de acțiune ”de care avem multă nevoie”, obuze de artilerie, armament antitanc, dar și ”alte arme”, fără să precizeze despre ce armament este vorba.

”Acest ajutor vine într-un coment critic, în timp ce inamicul își intensifică atacurile de-a lungul liniei frontului”, precizează el.

”Libertatea este o valoare cardinală a națiunilor noastre. Pentru a o apăra, avem nevoie de susținerea continuă a Statelor Unite și celorlalți aliați ai noștri”, scrie el.

Statele Unite au anunțat vineri un ajutor militar în valoare de 275 de milioane de dolari în ”ajutorul Ucrainei să respingă ofensiva Rusiei în apropiere de Harkov”.

Acest material, retras din stocurile militare americane, include muniție de lansatoare de rachetă de tip HIMRS, obuze de artilerie, rachete ghidate și armament antitanc, de care Ucraina are ”nevoie urgentă”, a anunțat într-un comunicat Departamentul de Stat american.