ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina a blocat tranzitul gazelor rusești către Europa Occidentală în regiunea Lugansk, afirmând marți că ocuparea teritoriului estic de către forțele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor, transmite DPA preluată de AGERPRES.

Decizia înseamnă că 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi sunt pe cale să fie oprite, aproximativ o treime din exportul rusesc ce traversează zilnic teritoriul ucrainean, potrivit autorităților de reglementare ucrainene.

Ucraina a spus că ocupația a făcut imposibilă accesarea unui nod la Sohranovka și direcționarea gazului de-a lungul altor rute. A citat cel puțin un incident de "violență crescută".

Gazprom a contestat explicația părții ucrainene spunând că „nu are absolut nicio confirmare a unor cazurilor de violență crescută”. A adăugat că nu există nicio modalitate tehnică de redirecționare de-a lungul altor rute.

Europa este îngrijorată în legătură cu aprovizionarea cu gaze încă de la începutul invadării Ucrainei. Multe țări vest-europene ar dori să pedepsească Rusia din punct de vedere economic pentru invazie, dar nu au o alternativă la gazul pe care Rusia îl furnizează; aceasta înseamnă că oferă finanțare unei țări căreia îi impun sancțiuni economice.

Mare parte din aprovizionarea cu gaze rusești a Europei se face prin conducta Nord Stream 1 ce traversează Marea Baltică.

Conform contractelor, prin conductele ce traversează Ucraina este permis să circule maxim 109 milioane de metri cubi pe zi, mai transmit sursele citate.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews