ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, aflată în dificultate, a acuzat Ucraina de otrăvirea civililor cu arme chimice în timpul incursiunii pe teritoriul rus, potrivit Newsweek.

În timpul unei întâlniri de luni cu Vladimir Putin, Aleksey Smirnov i-a spus președintelui că un grup de lucrători ai companiei energetice Rosseti "a fost atacat" de forțele ucrainene în cursul weekendului, a raportat agenția rusă de știri de stat RT.

Potrivit lui Smirnov, în timp ce muncitorii se adăposteau într-o secție de poliție locală, au fost vizați cu proiectile "conținând arme chimice" și, în consecință, alături de mai mulți ofițeri de poliție și de șeful consiliului sătesc, au fost "otrăviți".

Newsweek nu a putut verifica afirmația făcută de Smirnov și a contactat Ministerul ucrainean de Externe pentru a comenta acuzațiile guvernatorului.

Acuzațiile de tipul celor făcute de Smirnov sunt departe de a fi o noutate în conflictul în curs și fac parte din războiul de propagandă simultan întreprins atât de Moscova, cât și de Kiev în încercarea de a păta reputația adversarului lor.

De la izbucnirea războiului, ambele părți au lansat acuzații de utilizare a armelor chimice și alte încălcări ale dreptului internațional.

În mai, Departamentul de Stat al SUA a acuzat Rusia de utilizarea armei chimice cloropicrin împotriva trupelor ucrainene și, ca răspuns, a impus sancțiuni împotriva mai multor agenții și persoane din Rusia.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, un organism interguvernamental înființat pentru a pune în aplicare Convenția privind armele chimice din 1993, a declarat că acuzațiile de utilizare a armelor chimice de către ambele părți au fost până în prezent "insuficient fundamentate".

Cu toate acestea, a adăugat că situația din Ucraina "rămâne volatilă și extrem de îngrijorătoare în ceea ce privește posibila reapariție a utilizării substanțelor chimice toxice ca arme".

Întâlnirea dintre Smirnov și Putin a fost convocată pentru a discuta despre criza actuală din Kursk, unde forțele ucrainene au continuat să înregistreze progrese semnificative de la raidul transfrontalier surpriză de marțea trecută.

Smirnov a continuat spunând că, de la începutul incursiunii, 12 civili au fost uciși în regiune, iar alți 121 au fost răniți.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, prin intermediul Telegram, Ucraina a pierdut până acum până la 1 610 militari, peste 200 de vehicule de luptă, precum și patru sisteme de rachete antiaeriene.

În timpul întâlnirii de luni, Putin a reacționat, de asemenea, la afirmația lui Smirnov potrivit căreia Ucraina controlează acum 28 de așezări din Kursk și a cerut armatei țării să "elimine inamicul de pe teritoriile noastre".

Președintele a adăugat că incursiunea a închis ușa oricăror potențiale negocieri cu Ucraina, afirmând "Ce fel de negocieri putem avea cu cei care atacă fără discernământ civilii și infrastructura civilă sau amenință instalațiile nucleare? Ce este de discutat cu astfel de părți?"

De asemenea, Ucraina și Rusia își împart în prezent vina pentru incendiul care a izbucnit duminică la centrala nucleară Zaporizhzhia din sudul Ucrainei.

Potrivit companiei energetice ruse de stat Rosatom, incendiul a fost rezultatul "terorismului nuclear" din partea Ucrainei, în timp ce Zelenski a declarat că incendiul a fost cauzat de acțiunile "ocupanților ruși".