ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul localității Ostrița, raionul Herța, regiunea Cernăuți, Vasile Țurcan, a afirmat acum 3 zile pentru Bugetul.ro că trupele ruse au atacat Ucraina și din Transnistria. Localitatea pe care o administrează el a făcut parte din Regatul României până în 1940, astfel încât are populație majoritar românească.
 
Citiți prima parte a discuției purtate cu primarul Vasile Țurcan AICI.

Întrebat dacă Ucraina a fost atacată și de trupele ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Vasile Țurcan a confirmat: 

„Au atacat și din zona Tiraspolului, după cum am eu informații. Armata a 14-a, da. Așa am eu informații”, a precizat, pentru Bugetul.ro, Vasile Țurcan.

De altfel, pe Twitter au apărut imagini care confirmă spusele lui Vasile Țurcan. Ele sunt postate de agenția ucraineană NEXTA. VIDEO:


Pe de altă parte, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne din Republica Moldova au infirmat că trupele ruse ar fi atacat și din regiunea transnistreană, un purtător de cuvânt susținând că informațiile sunt false. Cu toate acestea, Republica Moldova nu deține controlul în Transnistria, deși oficial are în componență acest teritoriu.
 
Ne amintim și de faptul că o hartă prezentată recent de președintele Belarusului, aliat al Rusiei, care arăta direcțiile de avans ale Armatei Ruse din Ucraina avea una dintre săgeți îndreptate spre Republica Moldova, mai exact spre Transnistria. Ceea ce confirmă ipoteza analiștilor ActiveNews că, dacă rușii vor cuceri orașul-port Odesa, ei ar putea avansa spre nord pentru a face joncțiunea cu elementele Armatei a 14-a „uitate” de ruși în zona controlată de Tiraspol după încheierea războiului ruso-român de pe Nistru din 1992. Faptul că forțele ruse din Transnistria trimit drone sau bombe spre Ucraina ne demonstrează că ele fac parte din planul de război al lui Putin.