ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina și-a extins cererea de bombe cu fragmentație controversate din partea Statelor Unite pentru a include o armă ale cărei submuniții dorește să le lanseze din drone împotriva forțelor ruse, au indicat doi membri ai Congresului american, potrivit Reuters, citat de ȘtiripeSurse

Kievul i-a îndemnat pe membrii Congresului să facă presiuni asupra Casei Albe pentru a aproba trimiterea armelor, dar nu este deloc sigur că administrația Biden va semna în acest sens. Munițiile cu dispersie, interzise de peste 120 de țări, eliberează, în mod normal, un număr mare de bombe mai mici care pot ucide fără discriminare pe o suprafață mare, amenințând civilii.

Ucraina solicită o bombă cu dispersie în aer, pentru a elibera explozibilii  din drone, au declarat reprezentanții americani Jason Crow și Adam Smith, care fac parte din Comisia pentru servicii armate din Camera Reprezentanților. Aceasta se adaugă la obuzele cu dispersie de artilerie de 155 mm pe care Ucraina le-a solicitat deja, au spus ei.

Fiecare obuz de acest fel dispersează 88 de submuniții. Bombele MK-20 sunt lansate din avion, se deschid în coborâre și eliberează peste 240 de submuniții în formă de săgeți.

Armata ucraineană consideră că aceste submuniții „au o mai bună capacitate de a străpunge blindajul” decât armele pe care le lansează acum din drone, a spus Adam Smith, potrivit sursei citate. Crow, un democrat și veteran al armatei americane, a declarat că ar putea susține acordarea MK-20 cu asigurarea că ucrainenii vor îndepărta bombele și „le vor folosi într-o utilizare care să nu fie de tip cluster".

Textron Systems Corporation a încetat să mai producă MK-20 în 2016, după ce Statele Unite au oprit vânzările către Arabia Saudită, dar un consilier al Congresului a declarat că există mai mult de 1 milion de astfel de bombe în stocurile militare americane.

Senatorul republican Lindsey Graham, care a participat, de asemenea, la conferința de luna trecută, a confirmat că oficialii ucraineni de la Munchen i-au îndemnat pe legislatorii americani să facă presiuni asupra Casei Albe pentru a furniza Kievului muniții cu dispersie. A spus, de asemenea, că va face acest lucru în această săptămână.

Consilierul din Congres, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că oficialii ucraineni au făcut, de asemenea, în privat, presiuni asupra legislatorilor din Washington pentru a solicita aprobarea Casei Albe.

Jason Crow, veteran al armatei, a afirmat că ar putea să sprijine livrarea de MK-20 cu asigurări din partea ucrainenilor că vor înlătura submunițiile și „vor folosi (MK-20) într-o utilizare fără fragmentație”.