ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina a lansat 12 rachete și mai multe drone în primele ore ale zilei de miercuri asupra regiunii Belgorod din sudul Rusiei, au declarat Ministerul rus al Apărării și autoritățile locale, conform Reuters.
 

Guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a declarat că situația "continuă să rămână tensionată" în Belgorod, unde Rusia afirmă că 25 de civili, inclusiv cinci copii, au fost uciși în atacurile ucrainene de sâmbătă.

Nu se știa nimic despre victime în urma ultimelor atacuri. Gladkov a declarat că amploarea pagubelor va fi evaluată pe parcursul zilei.
 
Escaladarea atacurilor ucrainene asupra Belgorodului în perioada Anului Nou a avut loc în timp ce Rusia a lansat unele dintre cele mai intense atacuri asupra Ucrainei de la începutul războiului, în urmă cu aproape doi ani. Kievul a declarat marți că Rusia a lansat de vineri mai bine de 300 de drone de atac și rachete de diferite tipuri asupra orașelor din Ucraina.

Belgorodul, ca și alte regiuni rusești de la granița cu Ucraina, a cunoscut frecvente atacuri de nivel scăzut de la începutul războiului, dar cel de sâmbătă a fost de departe cel mai mortal. Președintele Vladimir Putin a declarat că acesta "nu va rămâne nepedepsit".

O persoană a fost ucisă și alte șapte au fost rănite marți în regiune, au anunțat autoritățile ruse.

În atacurile de miercuri, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a tras șase rachete balistice Tochka-U și șase rachete ghidate lansate de la un lansator de rachete multiple grele Vilkha.

Gladkov a declarat că Ucraina a lansat, de asemenea, mai multe drone asupra regiunii și a orașului Belgorod, care este centrul administrativ al regiunii.

Președintele rus Vladimir Putin a numit bombardamentul ucrainean de pe 30 decembrie asupra Belgorodului un atac terorist.
 
El a declarat acest lucru în timpul unei întâlniri cu soldați ruși răniți și internați la spitalul Vișnevski, din regiunea Moscovei, scrie publicația rusă Meduza, citată de Libertatea.

„Ceea ce s-a întâmplat la Belgorod este, desigur, un act terorist. Pentru că, sub acoperirea a două rachete, au tras din sisteme de lansare multiple de rachete și MLRS. Ca militari, știți ce este MLRS. Această armă este nediscriminatorie și lovește zone largi. Și cu aceste arme au lovit centrul orașului. Un atac țintit asupra populației civile”, a spus Putin într-o conversație cu unul dintre militari.
 
Președintele a adăugat că „el însuși este furios” din cauza bombardamentelor de la Belgorod. „De asemenea, putem lovi piețele din Kiev și din orice alt oraș, copii merg pe acolo, mame cu cărucioare. Înțeleg, totul fierbe în mine, dar ce, trebuie să lovim civilii? Nu, lovim ținte militare și asta vom face”.
 
Potrivit acestuia, Federația Rusă, ca răspuns la astfel de atacuri, va bombarda Ucraina: „Ați observat că literalmente a doua zi au fost date astfel de lovituri. Și astăzi, după părerea mea, sunt bombardamente, iar mâine o vom face din nou”, a spus liderul rus.

„Ei vor să ne intimideze și să creeze incertitudine în țară. Ne vom spori bombardamentele. Nici o crimă împotriva populației civile nu va rămâne nepedepsită”, a adăugat Putin.

Potrivit președintelui rus, situația de pe câmpul de luptă se schimbă, „inamicul este aruncat în aer”.
 
„Ucraina nu este dușmanul nostru, dar cei care vor să obțină înfrângerea strategică sunt dușmani”, a spus el, adăugând că Occidentul „din timpuri imemoriale” și-a stabilit sarcina de a „a trata” Rusia, dar „noi, se pare că ne vom ocupa de ei mai repede”. Putin a mai menționat că Rusia „dorește și ea să pună capăt conflictului”, dar „numai în condițiile noastre”.