ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Strada Andrei Șaguna din Sibiu, o arteră intens circulată care face legătura între centrul orașului și Șoseaua Alba Iulia, tranzitată de cei care vin de la Brașov sau București/ Râmnicu Vâlcea și se îndreaptă spre Alba sau Cluj, arată ca după bombardament dacă e să ne luăm după aspectul unui șir de case vechi, al căror acoperiș s-a rărit până când a căzut. Dacă unele străduțe concurează pentru numele de „cea mai frumoasă stradă din Sibiu”, strada-fantomă din buricul târgului, pe care își are sediul chiar Instituția Prefectului, poate lua un bine-meritat loc 1 în coada clasamentului. O mai salvează faptul că, după cum spuneam, nu e o destinație turistică, ci o șosea cu 4 benzi (sens unic!), unde mașinile gonesc fără a le da timp șoferilor sau pasagerilor să contemple dezastrul. Nu e clar care ar fi cauza acestei degradări care, desigur, trebuie să fie supărătoare și pentru prefectul de Sibiu care nu prea poate să-și bea cafeaua dimineața pe balconul somptuosului palat belle epoque fără să privească peisajul dezolant de peste drum. Să fie oare statutul de monument istoric cel care împiedică sau îngreunează renovarea clădirilor? Judecând după cele câteva case și curți vecine care au fost întreținute de privați, se pare că nu. Atunci, eșecul autorităților în a identifica și pune la treabă proprietarii, coroborat cu un posibil interes ascuns pentru completa părăginire a unor acareturi, care ar putea face loc vreunui hotel în cea mai scumpă și râvnită zonă a orașului? Rămâne de văzut.

 

Ce vedeți mai sus nu este o clădire bombardată de vreun avion inamic, ci un hol de intrare prin tavanul căruia s-a prăbușit acoperișul. În spate, vegetație lăsată să crească sălbatic - că doar Sibiul este „eco”!

 

Clădirea de vizavi de Prefectură: Cum știi că o casă are acoperișul pe jumătate prăbușit? Te uiți prin fereastra jumătății rămase intacte și vezi cerul în loc de pod.

 

Oricare ar fi explicațiile, un turist nu stă să le asculte. Un asemenea peisaj dezolant în chiar buricul târgului nu face bine nici mândriei locale a „orașului președintelui” - un mare iubitor de case, apropo! -, fostă Capitală Culturală Europeană în 2007, care găzduiește și al treilea cel mai mare Festival de Teatru din lume. Dar uite că viața bate filmul! Sau doar așa-i scenariul?