ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina a semnalat duminică o creștere a nivelului de radioactivitate din cauza unui incendiu de pădure declanșat cu o zi în urmă în zona de excluziune din jurul centralei de la Cernobîl, unde, în 1986, a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie, informează Agerpres, citată de Flux24.ro.

„Avem vești proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului”, a precizat pe Facebook Egor Firsov, care conduce serviciul de inspecție ecologică.

El și-a însoțit mesajul cu o înregistrare video a unui detector Geiger ce afișa un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decât normalul.

Flăcările au cuprins peste 100 de hectare în parcela forestieră situată în jurul fostei centrale, situate la 100 de kilometri nord de capitala Kiev.

Într-o primă fază, serviciile de urgență au dat asigurări duminică asupra faptului că nu există un nivel de radioactivitate mai mare decât limita admisă, după ce, totuși, sâmbătă afirmaseră că s-au confruntat cu „dificultăți” în eforturile lor de a stăpâni focul, din cauza creșterii radioactivității în unele locuri.