Naționala de handbal feminin a României a învins categoric, miercuri, formația Norvegiei, în ultimul meci al grupei D a Campionatului European din Franța. Portarul echipei naționale de handbal, Iulia Dumanska, este, fără îndoială, eroul momentului în sportul românesc. Născută în  Ucraina, dar devenită cetățean român, Iulia este cea care apără și poarta echipei SCM Rm. Vâlcea.
 
Și datorită ei, România a obținut prima victorie la un Euro contra scandinavelor după 18 ani.

În 2011, pe când avea 15 ani neîmpliniți, tânăra a venit în România cu echipa sa și a evoluat la un turneu internațional din România. În același an, soții Ioana și Ioan Marta au convins-o să se legitimeze la Clubul Sportiv Marta Baia Mare, scrie bucpress.eu.

„Când am venit prima oară în România eram un copil mic, fără parinți alături, nu știam limba româna și vorbeam cu ceilalți în limba engleza. M-a ajutat Tudor Marta, pe care eu îl consider «fratele» meu, m-au ajutat doamna și domnul Marta. În fiecare seară, după antrenamente, încercam să citesc și să scriu câte ceva în limba română. În trei luni am învățat limba. Primul meu cuvânt a fost «brațe», deoarece sunt portar și tot timpul trebuia să vorbesc cu fetele din apărare»”, a povestit handbalista.

Iulia și-a arătat cum a ajuns în România dragostea față de țara sa de adopție. „Din prima zi mi-am dorit să devin cetățean român. Am cumparăt un tricolor și mi-am pus o bucățică din el pe ghiozdan, iar alta în cameră”, povestea Dumanska, în perioada în care încă era junioare la Baia Mare. Între timp, visul ei s-a materializat în 2016, când a primit cetățenia română. 

Potrivit fanatik.ro,  Dumanska a povestit înainte de startul acestei competiții ce înseamnă pentru ea faptul că joacă pentru România: „Este totul pentru mine. Și la imn, când cânt, pur și simplu mă emoționez. Îmi vine să plâng, dar îmi vine să plâng de fericire, pentru că știu cât de greu mi-a fost să trec peste obstacole!”

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews