ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Ugandei, Yoweri Museveni, a aprobat Legea anti-homosexualitate 2023, în data de 26 mai 2023, informează site-ul oficial al Parlamentului Ugandei.

Legea a fost adoptată inițial de Parlament la 22 martie 2023, după ce a fost introdusă inițial ca proiect de lege.

În ciuda faptului că proiectul de lege a primit sprijin legislativ unanim, acesta a fost returnat Parlamentului de către președintele Museveni la 27 aprilie 2023, cu propuneri înainte de a-l semna ca lege.

Camera a reexaminat proiectul de lege (pdf) la 02 mai 2023 și l-a adoptat cu amendamente la cinci clauze în ceea ce privește propunerile președintelui Museveni.

"Legea definește ceea ce constituie un act de homosexualitate și oferă o pedeapsă cu închisoarea pe viață. Acest lucru înseamnă că o persoană își va petrece termenul natural al vieții în închisoare atunci când este găsită vinovată", a declarat Basalirwa, membru al Parlamentului.

El a clarificat, de asemenea, cu privire la prevederea pedepsei cu moartea pentru persoanele găsite vinovate de săvârșirea unor acte de homosexualitate agravată.

"Cu ceva timp în urmă, ați văzut un document al procurorului general adjunct care spunea că această lege prevede pedeapsa cu moartea obligatorie, nu este adevărat. Ceea ce legea prevede o pedeapsă maximă și, prin urmare, instanțele pot decide să nu impună pedeapsa maximă cu moartea", a declarat Basalirwa.

El a citat alte prevederi legale pentru pedeapsa maximă cu moartea, care includ acuzații de crimă, precum și acuzații de terorism în temeiul Legii antiterorism.

"Pedeapsa cu moartea nu a fost niciodată scoasă în afara legii. Ceea ce a spus Curtea Constituțională în cazul Kigula este că nu este obligatorie. Parlamentul nu poate crea pedeapsa cu moartea ca sentință obligatorie, deoarece atunci se ia libertatea instanțelor de a-și exercita discreția", a adăugat el.

De asemenea, el a făcut clarificări cu privire la secțiunile din lege care se referă la infractorii minori, la actele de compensare, la consimțământul care, a spus el, nu este o apărare în temeiul legii, la chestiunile de confidențialitate, precum și la utilizarea în cunoștință de cauză a spațiilor pentru a efectua actul. Motivele pentru condamnare la moarte a prădătorilor homosexuali sunt evidențiate în proiectul de lege (pdf).

Basalirwa a declarat că legea prevede măsuri punitive pentru infracțiunea de promovare a homosexualității și pentru omisiunea de a raporta actele de homosexualitate. Peștii homosexualilor sunt și ei vizați.
 
Propaganda pentru homosexualitate a eventualilor activiști homosexualiști care vor mai exista se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare.

"Publicitatea și publicitatea în cunoștință de cauză, precum și finanțarea actelor de homosexualitate echivalează cu promovarea, iar odată ce vă implicați în oricare dintre aceste acte, atunci încălcați legea", a declarat Basalirwa.