ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Venirea verii încălzește mințile ideologilor Corectitudinii Politice: creierii încinși produc idei numai bune de răsturnat lumea cu fundul în sus. 

Nu este nici o noutate: căldura verii este mai greu suportabilă la oraș decât la țară. Fapt care l-a și făcut pe poet să exclame: „Locuința mea de vară e la țară”.

Impactul clădirilor și al străzilor asupra temperaturilor a primit și un nume: Efectul de Insulă de Căldură Urbană.

Combinația de beton și asfalt din orașe atrage și reține căldura, astfel încât zonele urbane sunt mai călduroase decât zonele învecinate, atât ziua cât și noaptea.

Există însă diferențe firești de temperatură chiar și în interiorul aceluiași oraș: zonele cu mai mulți copaci și spații verzi și cu o densitate mai mică a populației sunt mai răcoroase decât celelalte.

Până aici, nimic nou. Dar acum intră în joc mințile înfierbântate ale ideologilor Corectitudinii Politice.

Potrivit unui studiu dat publicității în Statele Unite, leagănul Black Lives Matter,  diferențele de temperatură din interiorul aceluiași oraș provoacă „rasism climatic”, după cum comentează BBC..

Cercetarea arată că, în medie, persoanele „non-albe” - negri, hispanici sau oricine nu se identifică drept alb – trăiesc în zone urbane unde temperaturile estivale sunt net mai ridicate decât în cartierele locuite de albi.

Acest fenomen se înregistrează în majoritatea marilor zone urbane americane.

Autorii studiului au folosit date ale temperaturilor culese prin sateliți, coroborate cu informații demografice ale ultimelor recensăminte.

Astfel, cercetătorii au descoperit o situația îngrijorătoare pentru negri: aceștia ar fi expuși în orașe la o temperatură medie cu 3,12 grade Celsius mai mare decât temperatura normală, față de albii citadini, care se confruntă cu o creștere față de temperatura normală de numai 1,47 grade Celsius.

Potrivit experților, cauzele acestui fenomen sunt unele istorice. Inegalitățile de temperatură și-ar avea originea în segregarea instituționalizată, căreia i-au fost victime persoanele de culoare din Statele Unite.

Un alt studiu, mai vechi, dezvăluie că există o corelație între cartierele cele mai călduroase din marile orașe și segregarea rasială în materie de locuințe care datează din anii 1930.

Astfel, afro-americanii trăiesc mai frecvent decât albii în cartiere cu multe betoane și cu mai puține spații verzi, ceea ce sporește căldura resimțită.

Consecințele acestui „rasism climatic” pot fi dramatice, ne înspăimântă autorii studiului: căldura nu duce numai la o creștere a mortalității, ea poate provoca șocuri termice, o scădere a productivității muncii sau tulburări în procesul de învățare a unei meserii.

„Studiul nostru contribuie la furnizarea a mai multe dovezi cantitative privind existența rasismului climatic și ambiental”, a declarat dr. Angel Hsu de la Universitatea Carolina de Nord – Chapel Hill, coordonatoarea echipei de cercetători care a realizat articolul.

Din păcate, studiul realizat de Hsu & Co. nu explică de ce, dacă sunt chinuiți atât de tare de căldura din orașe, activiștii Black Lives Matter au pasiunea de a incendia mașini și locuințe în timpul verii, fapt de natură a spori temperatura resimțită.