ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ultima fabrică de sticlă din România, care funcționa la Avrig, în județul Sibiu, și-a închis porțile după 400 de ani de activitate continuă. 

Principala cauză care a dus de demararea procesului de oprire a producției o reprezintă scăderea masivă a comenzilor venite din străinătate din cauza restricțiilor impuse de autorități în contextul crizei sanitare declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2. Pandemia de coronavirus a lăsat fabrica de sticlă de la Avrig din Sibiu fără comenzi, ceea ce a dus la oprirea cuptorului, la închiderea societății și disponibilizarea celor peste 100 de angajați.

Fabrica din Avrig producea obiecte unice de menaj, cum ar fi pahare, căni, vaze, boluri, farfurii, decantere, unele decorate sau gravate după cum doreau clienții. Oamenii lucrau exclusiv pentru export, iar căderea totală a pieței în perioada de ”lockdown” cauzata  de COVID-19 a dus la oprirea tuturor contractelor.

Dacă până în martie, fabrica livra în fiecare luna produse în valoare de minimum 160.000 de euro către țări precum Germania, Italia, Franța, Elveția, Belgia sau Austria, în ultima perioadă unitatea nu mai primea niciun fel de comenzi din partea străinilor. Încă din luna martie încoace au tot scăzut comenzile, am reușit să mai reducem din personal, dar tot era greu. Iar acum, în ultima săptămâna, nu am mai avut efectiv nicio comandă. M-am zbătut foarte mult și am avut vizitatori, comenzi, apoi a venit pandemia și ne-a pus capac. La noi, față de alte domenii, dacă ai de lucru ai, dacă nu, e gata. Cuptorul acela funcționa 24 din 24, ceea ce presupunea costuri mari, prea mari că să le putem susține. Datoriile au fost tot mai mari, creditorii nu au mai acceptat și s-a cerut falimentul”, a declarat directorul Doru Teodorescu, imediat după oprirea activității, conform presei locale.

Fabrica avea o activitate continuă de aproape 400 de ani, fiind înființată în anul 1625. Comenzile erau aproape în totalitate pentru clienți din afară României, iar cei care erau curioși de activitatea fabricii o puteau vizita cel puțin cinci zile pe săptămâna, uneori chiar și în zilele de weekend.

În anul 2000, unitatea avea peste 1.000 de angajati, iar, înainte de oprirea activității, rămăsese cu doar 120 de persoane.

Reamintim faptul că în urmă cu ceva timp, aici s-au făcut paharele pentru nunta prințului Charles cu lady Diana. De asemenea, s-a lucrat pentru Versace și Tiffany, dar și pentru alte mărci foarte cunoscute de pe mapamond.

Și fabrica de sodă de la Govora - singura fabrică de acest tip din România - a anunțat luna trecută demararea, din 18 septembrie, a procesului de oprire a producției la această unitate. Principalul factor al acestei măsuri îl reprezintă creșterile succesive ale prețului la principala materie primă a fabricii, aburul industrial – cu aproximativ 135% mai mare față de 2018 (cu certificatele CO2 incluse). Salariaților li se va acorda o ofertă de plecări voluntare, având asigurat un pachet compensatoriu cuprinzător.