ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mass Global Energy a devenit proprietarul Termocentralei Mintia, după ce achitat, marți, contravaloarea în lei a sumei de 91,2 milioane de euro. Astfel, Termocentrala Mintia a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piață. Tranzacția este considerată una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc, în special pentru zona de nord-vest a țării și totodată cea mai mare tranzacție din insolvență de anul acesta, transmite știripesurse.
 
Potrivit datelor disponibile, prezentate de zf.ro, Mass Group Holding este un grup din Iraq, înregistrat în Insulele Cayman, cu sediul central în Aman, Iordania. Potrivit site-ul Mass Group Holding, grupul are circa 7.100 MW în unități de producție a energiei în Iraq, dar și un proiect de energie eoliană în Iordania, de 100 MW. Grupul are activități și în industria cimentului și a oțelului, scrie buletinul de Timișoara.

„Expert Insolvență SRL, în calitate de administrator judiciar al Societății Complexul Energetic Hunedoara SA, anunță finalizarea tranzacției prin care Termocentrala Mintia este cumpărată de Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie care deține capacități de peste 8500 MW”, se arată într-un comunicat de presă.

Se menționează de asemenea, faptul că tranzacția în valoare totală de 91.236.832,87 euro a fost achitată în două tranțe.

„Ne bucurăm că tranzacția a fost realizată la timp și astfel, Termocentrala Mintia, un activ de importanță strategică pentru România, va rămâne pe harta energetică a țării noastre și va fi dezvoltată în continuare pentru a avea o capacitate de producție mai mare. În următorii ani, termocentrala va trece printr-un proces amplu de dezvoltare ce implică investiții de peste 1 miliard de euro, locuri noi de muncă pentru locuitorii din zonă și o producție de cel puțin 1.290 MW”, a precizat Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvență SPRL, administratorul judiciar al Societății Complexul Energetic Hunedoara SA.

În calitatea sa de acționar, ministrul Energiei a impus o condiție, și anume ca până în anul 2026 să realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz și energie regenerabilă.

Potrivit art. 158 din Legea 85/2014, după achitarea prețului în integralitate, a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare între Complexul Energetic Hunedoara SA, și cumpărător.

CNTEE Transelectrica SA și SNTGN Transgaz SA au acordat avizele și autorizațiile necesare pentru demararea investițiilor.