ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un tribunal din Haga a stabilit marți că ”interdicția de circulație pe timpul nopții este o încălcare profundă a libertății de mișcare și vieții private”, care necesită ”un proces decizional foarte minuțios”, recomandând că Guvernul olandez să-i pună capăt. Minunea n-a durat decât câteva ore.
 
La scurt timp după decizia instanței, o Curte de apel din Olanda a suspendat această hotărâre.
 
Cazul a fost adus în fața justiției de Viruswaarheid (Adevărul despre virus), o grupare care se opune măsurilor de combatere a COVID-19, inclusiv interdicției de circulație pe timpul nopții, și care a organizat numeroase proteste de la începutul crizei sanitare, transmite Agerpres.
 
Guvernul olandez a anunțat la începutul lui februarie că prelungește interdicția circulației pe timpul nopții, în vigoare de la 23 ianuarie, între orele locale 21.00 și 4.30, până la data de 2 martie. Această interdicție – prima impusă în Olanda de la al Doilea Război Mondial – a condus, imediat după impunerea sa, la cele mai grave revolte din țară din ultimele decenii, potrivit BBC news.
 
Legea specială în baza căreia Guvernul a impus interdicția de circulație pe timpul nopții este prevăzută în ”circumstanțe foarte urgente și excepționale”, subliniază marți tribunalul. Un judecător din prima instanță a stabilit că ”impunerea interdicției de circulație pe timpul nopții nu implică necesitatea unei anumite urgențe” în folosirea acestei legi, în contextul în care o eventuală recurgere la această măsură a fost discutată în numeroase rânduri, înainte de a fi impusă.
 
Guvernul olandez nu a reacționat imediat. Potrivit Reuters, care citează un purtător de cuvânt al tribunalului, un eventual apel nu va suspenda hotărârea primei instanțe.Guvernul olandez, acuzat de faptul că a abuzat de o lege a urgenței, a făcut imediat apel împotriva hotărârii. ”Interdicția de circulație pe timpul nopții are la bază o lege pentru cazuri de urgență extremă, precum ruperea unui dig, iar Guvernul nu a putut consulta în prealabil Parlamentul, pentru a redacta o lege”, a subliniat o purtătoare de cuvânt a tribunalului, Gert-Mark Smelt.

”Instanța este conștientă că există o pandemie, că există o mutație a virusului și o presiune importantă asupa serviciilor de sănătate, că este o perioadă de mare îngrijorare și de decizii dificile. Însă o măsură drastică precum o interdicție de circulație pe timpul nopții trebuie să aibă la bază o lege sănătoasă”, a subliniat ea.

Această interdicție a fost aprobată de o majoritate a deputaților olandezi, însă nu a fost supusă votului în Senat. Introducerea legii în Senat, luna trecută, a declanșat revolte fără precedent într-o țară în care nu s-a mai impus o astfel de măsură de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
 
 

În timpul unei conferințe de presă, premierul Rutte le-a cerut olandezilor să „respecte în continuare interdicția de circulație”, chiar dacă instanța ar urma să respingă recursul.

„Chiar dacă s-ar dovedi că interdicția de circulație nu s-a bazat pe un 'temei juridic' corect, asta nu înseamnă că această măsură nu este necesară”, a adăugat Mark Rutte.