ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scriitorul și academicianul australian Yang Jun, încarcerat în China din 2019 pentru acuzații de spionaj pe care el le contestă, a fost condamnat la moarte cu suspendare în această țară, a anunțat luni Australia, care și-a exprimat consternarea, relatează AFP și dpa. Informația a fost confirmată de Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing, transmite AGERPRES.

"Guvernul australian este consternat de aceasta decizie", a declarat ministrul de externe australian, Penny Wong, într-o conferință de presă, subliniind că Australia va reacționa "în cei mai fermi termeni posibili".

Yang Jun, născut în China în 1965, a fost judecat în spatele ușilor închise în 2021. Procesul, în urma căruia nu a fost făcut public niciun verdict, a fost ferm criticat de activiștii pentru drepturile omului.

Scriitorul, cunoscut și sub numele de Yang Hengjun, a declarat în mai 2021 că a fost torturat într-un loc nedezvăluit în timpul detenției sale. Beijingul a respins aceste acuzații.

În august 2023, Yang Jun a declarat că se temea pentru viața sa în detenție din cauza unui chist mare la un rinichi.

Șefa diplomației australiene a declarat luni că ambasadorul Chinei în Australia a fost convocat de Canberra.

"Vreau să subliniez suferința pe care dr. Yang și familia sa trebuie să o simtă astăzi, după ani de incertitudine", a declarat ministrul. "Toți australienii doresc ca dr. Yang să se reunească din nou cu familia sa", a declarat Wong.

Domiciliat în SUA, Yang Jun a fost arestat la sosirea în China în ianuarie 2019. El este autorul unei serii de romane de spionaj și al unui popular blog în limba chineză.

Această condamnare, confirmată de Beijing, intervine într-un moment în care relațiile sino-australiene păreau să se îmbunătățească, odată cu eliberarea în octombrie 2023 a jurnalistului australian Cheng Lei, de asemenea încarcerat în China pentru spionaj.

Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat în 2018, când Australia a exclus Huawei din rețeaua sa de telefonie 5G.

Beijingul a criticat, de asemenea, Canberra pentru raidurile poliției la domiciliile unor jurnaliști chinezi aflați în Australia, efectuate în cadrul unei anchete privind o potențială campanie de influență.

Canberra a iritat Beijingul și prin solicitarea unei anchete internaționale privind originile pandemiei de COVID-19, care a început în China.

Ca răspuns, Beijingul a impus taxe vamale ridicate pentru numeroase exporturi australiene, inclusiv carne, vin și orz, și a oprit importurile de cărbune, mai scrie AGERPRES.