ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adolescentul - sănătos înainte de injectare - crede că vaccinul Covid i-a provocat această boală neurologică rară, dar doctorii insistă că ar putea fi doar o coincidență. În lipsa unor dovezi temeinice, ar putea la fel de bine să nu fie o coincidență, mai ales când este vorba de o persoană perfect sănătoasă până atunci. 

Un adolescent din Texas care a fost diagnosticat cu sindromul Guillain-Barré (GBS) la câteva săpătămâni după ce i s-a administrat prima doză de vaccin Covid a spus că crede că vaccinul este responsabil de boala sa, potrivit relatărilor unui post de știri din Houston, KPRC2, citat de The Defender.

„Mi-am dorit să mă vaccinez”, a spus Wyatt McGlaun, un licean în an terminal din The Woodlands. „Simțeam că este ceea ce trebuie să fac. Voiam să călătoresc și să mă bucur de ultima mea vară înainte de facultate.” 

La câteva săptămâni după vaccin, McGlaun a început să se simtă slăbit și să aibă dificultăți la mers. A fost internat la CHI St. Luke’s Health, unde a fost diagnosticat cu sindrom Guillain-Barré (GBS).

Știrea KPRC2 nu a dezvăluit și numele vaccinului Covid administrat lui McGlaun. 

Potrivit Mayo Clinic, GBS este o boală rară în care sistemul imunitar al organismului atacă nervii. Simptomele inițiale includ o stare de slăbiciune și furnicături în extremități, ce se pot răspândi rapid, ajungând să paralizeze tot corpul. Majoritatea persoanelor care suferă de această afecțiune trebuie spitalizate, pentru a primi tratament specializat. 

Conform Institutului Național de Sănătate, în luna februarie, a fost raportat un caz de GBS la o femeie în vârstă de 82 de ani căreia i se administrase prima doză de vaccin Pfizer

Potrivit datelor înregistrate în Sistemul american de raportare a efectelor adverse post-vaccinare (VAERS), 70 de cazuri de GBS au fost raportate după administrarea unui vaccin Covid, 59% după vaccinarea cu Pfizer, 44% cu ModeRNA și 3% cu Johnson & Johnson (J&J) - procentul este mai mare de 100 pentru că unele cazuri au multiple vaccinări și simptome. Deși numărul cazurilor de GBS după vaccinarea cu J&J este scăzut, un caz de GBS a fost raportat încă din timpul studiilor clinice pentru vaccinul Covid J&J la un participant vaccinat. 

Publicația medicală „The New England Journal of Medicine” a scris în aprilie 2020 despre câteva cazuri de persoane din nordul Italiei diagnosticate cu SARS-CoV-2 ce au dezvoltat GBS. Și în Spania și SUA au fost cercetători care au raportat cazuri de GBS la persoane diagnosticate cu Covid. 

Până în prezent nu se cunoaște niciun tratament pentru GBS, dar cele mai multe persoane își revin din boală în cele din urmă. Rata mortalității este de 4-7%, iar 60-80% dintre persoane pot să meargă din nou după 6 luni. La unii pacienți, anumite simptome - precum stările de slăbiciune, amorțeală sau oboseală - persistă pe o perioadă mai lungă de timp. 

Dr. Charles Sims, reprezentant al autorităților sanitare din Districtul Montgomery și medic de boli infecțioase la spitalul St. Luke’s din The Woodlands, a spus că GBS este cauzat cel mai adesea de o infecție virală sau bacteriană și că nu poate afirma că vaccinul este cel care a declanșat această afecțiune în cazul lui McGlaun. 

„S-au observat cazuri la persoane cărora li s-a administrat vaccinul, dar nu sunt mai frecvente decât la personale nevaccinate. Cu sindromul Guillan Barré sunt diagnosticate 1–2 persoane la un milion pe an”, a declarat Sims pentru KPRC2, sugerând că, în cazul lui McGlaun, ar putea fi vorba doar de o coincidență.

Sims a spus că aceste „presupuse” reacții adverse vor fi investigate dacă se raportează prin sistemul VAERS al CDC. Părinții lui  McGlaun au spus că plănuiesc să raporteze la CDC reacția adversă suferită de fiul lor. 

GBS este menționat ca posibil risc la multe vaccinuri, printre care se numără: Adacel, Afluria, Engerix-B, Fluarix, Flulaval, FluMist, Fluzone, Gardasil/Gardasil 9, Havrix, Menactra, Menomune, MMR-II, PedvaxHIB, Pneumovax-23, ProQuad, Recombivax, Tenivac, Vaqta și Varivax.

După cum a informat anterior The Defender, începând cu anul 1992, Programul Național de Compensare a Vătămărilor le-a plătit aproximativ 500 milioane de dolari americani celor 1.450 de victime GBS post-vaccinare.