ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un avocat din Japonia, Yasunori Sakurai, a dat în judecată hotelul de 5 stele Westin din Tokyo (parte a grupului Marriott) pentru că i-a refuzat cazarea fiindcă nu a purtat mască. Hotelul susține că nu a făcut așa ceva. Un articol recent detaliază cazul și problemele juridice legate de măști și de alte așa-zise măsuri de prevenire a infecțiilor în hoteluri, scrie Guy Gin pe Substack.

Versiunea lui Sakurai merită citită pentru o perspectivă informativă asupra culturii/cultului măștilor în Japonia epocii Covid. Când domnul Sakurai și soția sa au vizitat hotelul, niciunul dintre ei nu avea simptome precum tuse sau febră. După ce s-au cazat, s-au îndreptat către un lounge pentru membri care servește gustări ușoare și alcool. În timp ce își alegea mâncarea dintr-un bufet, un membru al personalului l-a întrebat: „Domnule, aveți o mască?". În timp ce Sakurai nu a spus nimic, membrul personalului a repetat „Vă rog să vă puneți o mască" de cinci ori. După ce Sakurai a dus mâncarea înapoi la masa sa și s-a așezat, a apărut managerul hotelului și a strigat în mod repetat: „Vă rugăm să vă puneți o mască". Sakurai a răspuns: „Categoric nu. Cum aș putea să mănânc purtând o mască?". Managerul a spus apoi: „Îi deranjezi pe ceilalți oaspeți. Nu știi cum să respecți regulile? Voi chema poliția".

Sakurai, care nu se aștepta ca poliția să vină și nu se temea să fie chemată, a spus atunci: „O să chemați poliția, nu-i așa? Când vor veni? Asta e o amenințare". Managerul a spus din nou: „Îi deranjezi pe ceilalți oaspeți". La masa aflată la 1 sau 2 metri în dreapta domnului Sakurai se aflau doi bărbați cu fața roșie, care păreau a fi beți, iar la masa din stânga sa se afla un străin. Niciunul nu mânca și nu bea în timp ce purtau măști. Niciunul dintre membrii personalului, inclusiv managerul, nu le-a cerut celorlalți oaspeți să poarte măști sau să nu mai vorbească.

Sakurai s-a gândit: „Afirmația că îi deranjează pe ceilalți oaspeți a fost probabil inventată. Dar personalul hotelului nu stă în mod normal lângă oaspeți și conversează cu ei, așa că, din perspectiva celorlalți oaspeți, situația ar fi putut fi deranjantă." Sakurai și soția sa au părăsit salonul. Managerul i-a spus apoi lui Sakurai: „Vă rog să plecați" și i-a cerut cheia camerei înapoi. Sakurai a dat cheia înapoi și, în cele din urmă, nu a mai mers în cameră.

Acest incident poate părea bizar, dar mie mi se pare foarte credibil. Persoanele care nu sunt familiarizate cu Japonia ar putea fi confuze cu privire la motivul pentru care managerul a susținut că Sakurai „deranja alți oaspeți" și nu a menționat infecțiile. Există mai multe motive pentru acest lucru.

În primul rând, purtarea măștii este o regulă, iar regulile în Japonia trebuie respectate indiferent de logică, pentru a menține ordinea socială și relațiile interpersonale armonioase. De exemplu, cei doi băutori cu fața goală de lângă Sakurai au purtat cel mai probabil măști până când s-au așezat (adică au respectat regulile), deci nu au reprezentat o problemă. Corolarul este că cei care încalcă regulile, precum Sakurai, ar trebui să fie pedepsiți. În al doilea rând, Japonia este plină de telespectatori creduli, care au fost condiționați să se simtă neliniștiți atunci când văd oameni fără mască plimbându-se, iar întreprinderile se adresează acestor nevrotici. De exemplu, o companie aeriană, All Nippon Airways, admite că scopul purtării măștilor  în avioanele lor este „ameliorarea anxietății"  pentru ceilalți pasageri și nu menționează prevenirea infecțiilor. Probabil că la asta s-a referit managerul când a spus că Sakurai „deranjează alți oaspeți".

Deci, ți se poate refuza cazarea pentru că nu porți mască? Răspunsul este: „Nu încă".

În conformitate cu Legea privind afacerile hoteliere, oaspeților nu li se poate refuza intrarea pentru că refuză purtarea măștii. Cu toate acestea, ca răspuns la apelurile operatorilor hotelieri, guvernul a aprobat un proiect de lege revizuit în octombrie. Pe scurt, proiectul de lege revizuit prevede că „oaspeților care sunt suspectați de a fi infectați în timpul unei epidemii/pandemii și care refuză să ia măsuri de control al infecției fără motive întemeiate li se poate refuza cazarea”. Cu toate acestea, relația dintre controlul infecțiilor și măști este neclară, iar proiectul de lege revizuit nu a fost încă adoptat de către stat.

După ce aproximativ 10% dintre hoteluri au ieșit din afaceri până în august 2022, ați crede că industria hotelieră de aici ar trebui să strige la guvern să lase societatea să revină la normal. Dar aceasta este Japonia. După cum s-a demonstrat în incidentul de mai sus, faptul că „relația dintre controlul infecțiilor și măști este neclară" nu contează. Ceea ce contează este că acestea funcționează ca o pătură de confort pentru mulți oameni. Așadar, dacă statul va aproba în cele din urmă revizuiri ale Legii privind afacerile hoteliere, managerii hotelurilor vor putea refuza intrarea oaspeților fără macă care sunt simptomatici. Dar o problemă mai mare este că hotelurile vor putea, de asemenea, să le spună oaspeților să se testeze la un spital.

Proiectul de lege revizuit permite răspunsuri diferite la oaspeții simptomatici și asimptomatici. În cazul persoanelor simptomatice suspecte de a fi infectate, hotelurile le pot cere să ia măsuri de prevenire a infecțiilor, cum ar fi masca/dezinfectarea și să se supună unei testări autorizate, și să refuze intrarea dacă oaspetele refuză fără un motiv valabil. Pe de altă parte, persoanelor fără simptome li se poate refuza cazarea dacă nu se conformează verificărilor de temperatură și confirmării stării de sănătate, dar nu li se poate refuza cazarea chiar dacă refuză să poarte măști sau să se dezinfecteze pe mâini.

În acest caz, „confirmarea stării de sănătate" este considerată a fi un chestionar privind istoricul călătoriilor recente. Dar principala problemă în acest caz este tratamentul persoanelor „suspectate" de a fi infectate. Și aceasta nu este doar opinia mea. Iată-l pe Seiji Kuroki, vicepreședintele Comisiei pentru drepturile omului din cadrul Federației japoneze a barourilor (JFBA).

Este excesiv să se limiteze drepturile persoanelor care sunt suspectate că au Covid. Tendința de a refuza persoanele suspecte de a avea Covid sau alte boli s-ar putea răspândi chiar și în alte industrii decât cele hoteliere."

Am presupus că aceasta era speranța guvernului. JFBA a avertizat, de asemenea, că legea revizuită ar putea fi folosită în scopuri discriminatorii.

„[Legea revizuită] va transmite mesajul greșit că persoanele infectate și persoanele suspectate de a fi infecțioase sunt un pericol și o pacoste pentru societate, așa că le putem respinge."

Pentru a-și susține punctul de vedere, JFBA citează un incident petrecut în 2003, când bolnavilor de lepră recuperați li s-a refuzat în mod ilegal intrarea într-un hotel, deoarece hotelul se aștepta ca aceștia (surpriză, surpriză) să „deranjeze alți oaspeți". Așadar, dacă proiectul de lege revizuit va fi adoptat, ar permite hotelurilor să trateze literalmente pe oricine are temperatură ridicată mai rău decât un lepros.

Domnul Sakurai, el însuși avocat, are o părere similară despre tirania aceasta:

„Dreptul la autodeterminare garantat de articolul 13 din Constituție include posibilitatea de a respira confortabil fără a purta o mască și de a trăi cu fața goală. În Japonia, minoritatea care nu poartă mască este respinsă și i se spune cu nonșalanță: „Este doar o mască". Tocmai din cauza acestei presiuni de la egal la egal pentru a se conforma, această problemă este prioritatea numărul unu pentru protecția drepturilor omului." Să sperăm că legea revizuită privind afacerile hoteliere nu va trece. Dar dacă o va face, nu va fi prima lege care va fi înrăutățită „din cauza covidului.”
 
Amintim, pe de altă parte, faptul că în ciuda acestor evenimente, Japonia a lansat o anchetă oficială privind numărul fără precedent de persoane care au murit după ce au primit vaccinul Covid-19, despre care puteți citi AICI: Un profesor de la Facultatea de Medicină a Universității Hiroshima atrage atenția că vaccinurile anticovid declanșează inflamații în tot corpul: Cadavrele vaccinaților au temperaturi neobișnuit de ridicate. Până la 40 de grade celsius