ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adevarații patrioți români sunt, de cele mai multe ori, necunoscuți iar lupta lor pentru păstrarea identității rar este apreciată. Un astfel de caz este și cel al lui Victor Țibrigan, care, în comuna Vărvăreuca, dincolo de Prut, în anul 2000 a înființat Muzeul Ostașului Român. Muzeu care adăpostește aproximativ 1.000 de exponate: fotografii, documente istorice, amuniții din Primul și din cel De-al Doilea Război Mondial, tablouri din expoziția personală a lui Victor Țîbrigan, obiecte de etnografie, cult și arheologie. Cel mai valoros exponat, spune Victor Țîbrigan, este o sabie datată din 1910, care „a apărat Țara în Primul Război Mondial și care a participat, astfel, la înfăptuirea României Mari”.
 
Acum, basarabeanul care se luptă pentru păstrarea acestui Muzeu, lansează un apel către români, cerându-le sprijin pentru demararea lucrărilor de instalare a Crucii Memoriei, dedicată ostașilor români căzuți pe câmpul de luptă în Basarabia în Primul și în al Doilea Război Mondial, precum și victimelor deportărilor din perioada represiunilor sovietice.

„Crucea Memoriei va reprezenta o parte a complexului muzeal, fiind ridicată pe Înălțimea Bortoasa, comuna Vărvăreuca, Raionul Florești, și proiectată pentru o înălțime de 10 metri, spune Victor Țîbrigan în apelul lansat pe blogul său. 

„Suma necesară pentru lucrările de realizare și instalare a Troiței este de 56.000 Ron (12.000 Euro). De asemenea, în calitate de director al Muzeului Ostașului Român „Memoria” din Vărvăreuca, vă îndemn să contribuiți și la un fond de reparații al clădirii muzeului, aflată acum în stare de degradare avansată. Nu putem reuși decât împreună să aducem la bun sfârșit aceste proiecte și să cinstim cu demnitate Centenarul Marii Uniri”, spune basarabeanul Victor Țibrigan. 


Cei care doresc să sprijine demersul său de colectare a fondurilor necesare ridicării Crucii Memoriei și reparării Muzeului o pot face donând, pe numele lui VICTOR ȚÎBRIGAN în următoarele conturi în RON și Euro:

BANCA TRANSILVANIA SA
RO32BTRLRONCRT0238324201 (RON)
RO798TRLEURCRT0238324201 (EURO)
SWIFT: BTRLRO22


VICTOR ȚÎBRIGAN
Asociația Obștească „Memoria”
Muzeul Ostașului Român „Memoria” din Basarabia
Republica Moldova, raionul Florești, comuna Vărvăreuca, str. M. Eminescu nr. 56. Mob.: +373 681 384 18
 
E-mail: tibriganvictor@yahoo.com