ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cadrul unei predici duminicale zguduitoare, un cardinal ceh și-a exprimat opinia că noul coronavirus este o armă biologică chinezească scăpată dintr-un laborator, informează LifeSiteNews

Cardinalul Dominik Duka, în vârstă de 77 de ani, a făcut această remarcă la începutul lunii februarie, într-o cuvântare ce avea ca subiect frica omului de moarte. Observând că bebelușii țipă și plâng după ce se nasc, dar se liniștesc de îndată ce sunt puși la sânul mamei lor, cardinalul a afirmat că, într-un mod similar, ființele omenești se tem de moarte, dar își află mângâierea în iubirea de părinte a lui Dumnezeu.

„Situația creată de coronavirus ne aduce înapoi la aceasta,” a spus cardinalul, meditând asupra tipului de moarte la care omul se poate, de obicei, aștepta la o vârstă înaintată – un șold fracturat și, apoi, pneumonie. 

„Iar acum, în această situație, este vorba de un virus chinezesc, o scăpare a unei arme biologice,” a spus el. Specialiștii militari din toată lumea sunt convinși de asta. Ori le este frică să o spună, ori li se interzice să o spună.”

Cardinalul a reflectat și asupra faptului că, deși Republica Cehă este una din țările cele mai ateiste din lume, bisericile sale nu au fost deloc închise pentru credincioși în timpul crizei de coronavirus. A mai remarcat că, deși societățile ateiste spun, împreună cu Nietzsche, „Dumnezeu a murit”, acestea au avut ocazia să descopere că nu sunt ele însele dumnezei și că un virus invizibil le poate doborî.

Duka i-a încurajat pe enoriași să nu se teamă și să urmeze exemplul sfinților care au trăit în Imperiul Roman în timpul unei teribile molime ce a ținut douăzeci de ani. Sf. Ciprian (200-258), episcopul Cartaginei, a trebuit să-și mustre turma pentru groaza ce o cuprinsese, a spus Duka, dar creștinii și-au demonstrat credința având grijă de bolnavi și de muribunzi. Cardinalul a mai amintit că lumea modernă s-a mai confruntat cu pandemii, precum Gripa Spaniolă, care și-a avut originea în China, și gripa Hong Kong, din 1968.

Pentru a le întări și mai mult curajul, cardinalul, arhiepiscop de Praga, a relatat povestea unui om care s-a întâlnit cu Ciuma, în drumul acesteia spre un oraș unde intenționa să curme viața a 5.000 de oameni. Când s-a întâlnit din nou cu Ciuma, omul a certat-o, zicând că au murit 20.000 de oameni. Dar Ciuma a refuzat să își asume răspunderea, spunând: „Eu am ucis 5.000. Ceilalți 15.000 au murit de frică”.

„Și noi trebuie să ne ferim de acea frică,” a concluzionat Duka. „Noi trebuie să fim un exemplu pentru cei care urmează calea sfintelor Agnes, Agata, celor care au trecut cu bine prin aceste încercări… Ele au știut ce înseamnă să fii creștin.”