ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile din Marea Britanie au efectuat o percheziție la adresa unui cetățean român, bănuit că ar fi fost implicat în atacurile informatice din ultimele zile asupra infrastructurii IT din România.

"În urma activităților comune desfășurate, a fost identificată o persoană bănuită, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi susținut activitatea grupării infracționale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin indicarea unor site-uri web din România care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) transmis, marți, AGERPRES.

Din 29 aprilie, mai multe atacuri informatice de tip DDoS - Distributed Denial of Service - au afectat site-uri care aparțin unor instituții publice și organizații private și de presă din România. ActiveNews a fost primul site de presă atacat de auto-intitulatele „legiuni rusești” KillNet.

De asemenea, ofițeri specializați din cadrul IGPR - Direcția de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice s-au deplasat în Marea Britanie pentru acordarea de sprijin în ancheta desfășurată de National Crime Agency.

Atacurile ar fi fost revendicate de o grupare auto-intitulată KillNet, de origine rusă, iar activitatea acesteia ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia - Ucraina.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că a fost identificat un cetățean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi indicat hackerilor ruși de la KillNet ce site-uri din țara noastră să atace.

Ministrul de Interne a adăugat că cetățeanul este în custodia autorităților și este audiat.

"Sperăm că în viitorul apropiat vom avea și rezultate", a adăugat Bode.

"Imediat după aceste atacuri, specialiști ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcției Generale de Protecție Internă, Inspectoratului General al Poliției Române, precum și din cadrul celorlalte structuri și instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională au desfășurat activități specifice din competență, pentru contracararea atacurilor, protecția site-urilor vizate și identificarea persoanelor responsabile, în vederea asigurării rezilienței infrastructurilor IT", arată sursa citată de Agerpres.