ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe avioane de marfă ale Forțelor Aeriene Chineze au transportat sâmbătă arme în Europa, reamintind rolul pe care China îl joacă în afacerile mondiale, arată Western Journal.

Șase avioane de transport Y-20 au fost localizate pentru prima dată la intrarea în spațiul aerian european înainte de a ateriza la Belgrad, capitala Serbiei, potrivit The Drive, care a evidențiat un lucru neobișnuit, ce reflectă, probabil, conflictul în care se află Europa.
 
„Unii observatori au sesizat că cel puțin o parte dintre avioane aveau capacele de la sistemele de contramăsuri chaff / flare date la o parte”.
 
„Este foarte probabil ca acestea să fi fost echipate cu contramăsuri active, indicând o anticipare a unei amenințări potențiale. Care ar fi fost acea amenințare, nu este clar”. 

 
Simpla prezență a avioanelor era deja demnă de luat în seamă. 
 
„Apariția avioanelor Y-20 a ridicat suspiciuni pentru că au zburat în grup, și nu ca un șir de aeronave individuale”, se arată în articolul The Drive. „Prezența avioanelor Y-20 în Europa, indiferent de număr, este, de asemenea, încă o evoluție destul de nouă.”
 
Avioanele chinezești au transportat sisteme de rachete sol-aer HQ-22, care urmează să fie folosite de Serbia.
 
Analistul militar sârb Aleksandar Radic a declarat, potrivit Associated Press: „Chinezii și-au făcut demonstrația de forță”.
 
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a declarat sâmbătă că va prezenta marți sau miercuri „cea mai nouă mândrie” a armatei țării sale. 

 
The Drive a mai evidențiat: „Această misiune importantă de a livra echipament militar la Belgrad este încă o confirmare a capacității de transport aerian strategic pe care Forțele Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF) au dobândit-o prin intermediul flotei Y-20 tot mai mari, precum și a cunoștințelor operaționale din ce în ce mai avansate privind modul de întrebuințare”, adăugând: „Faptul că un sistem chinezesc mai avansat de apărare antiaeriană va opera în Europa este un alt aspect care probabil va stârni nemulțumirea vecinilor Serbiei.”
 
Evident, s-au născut și speculațiile cu privire la posibilitatea ca Serbia să încerce să-și recupereze provincia Kosovo în timp ce lumea e ocupată cu „operațiunea specială” rusească din Ucraina iar Rusia a început un exercițiu militar în Kaliningrad.