ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cazul unui copil de nouă ani, infectat și simptomatic, e dovada vie că cei mici nu sunt vectori de transmitere a coronavirusului, relevă un STUDIU din Clinical Infectious Diseases.

Un băiat în vârstă de 9 ani care a contractat Covid-19 în estul Franței nu a transmis virusul, deși a intrat în contact cu peste 170 de persoane, potrivit unui studiu care sugerează că este posibil ca micuții să nu răspândească virusului, informa The Guardian în primăvara anului trecut, când se închideau deja sute de școli din întreaga lume.

Băiatul a făcut parte dintr-un grup de cazuri legate de Steve Walsh, omul de afaceri din Hove, care a devenit primul britanic testat pozitiv la coronavirus după ce a participat la o conferință de vânzări în Singapore, în ianuarie 2020.

Walsh a transmis involuntar infecția atunci când s-a alăturat unui grup de 10 adulți britanici și unei familii de cinci persoane la o cabană din stațiunea de schi Contamines-Montjoie, în regiunea Haute-Savoie, după ce a venit cu avionul de la Londra.

Majoritatea oaspeților cabanei au contractat virusul, dar o anchetă a Ministerului Sănătății Publice din Franța a constatat că un băiat de nouă ani nu l-a transmis nici fraților săi, nici altcuiva, deși a intrat în contact cu 172 de persoane, care au fost toate carantinate, ca măsură de precauție, și a luat lecții la trei școli de schi diferite.

Un raport privind investigația, publicat în „Clinical Infectious Diseases”, descrie cum testele au arătat că băiatul era infectat cu Sars-Cov-2, virusul care provoacă Covid-19, dar și cu virusul gripei și al unei răceli comune. În timp ce ambii săi frați au contractat ultimele două infecții, niciunul nu a luat coronavirusul.

„Un copil infectat și cu alte virusuri respiratorii a frecventat trei școli în timp ce era simptomatic, dar nu a transmis coronavirusul, ceea ce sugerează o dinamică de transmitere potențial diferită la copii”, a declarat pentru agenția AFP Kostas Danis, epidemiolog în cadrul Ministerului Sănătății din Franța.

Băiatul a avut doar simptome ușoare, iar când a fost testat s-a constatat că avea niveluri de virus abia detectabile. Se crede că nivelul redus de infectare explică de ce nu a molipsit alte persoane.

Cercetătorii cred că, întrucât copiii au de obicei doar simptome ușoare, ei pot transmite virusul mult mai puțin decât adulții infectați. „Copiii ar putea să nu fie o sursă importantă de transmitere a acestui nou virus”, scriau ei.

Nu se cunoaște foarte clar motivul pentru care copiii sunt ocoliți în general de cele mai grave efecte ale virusului, dar mulți oameni de știință suspectează că răspunsul lor imunitar este capabil să elimine într-un fel sau altul infecțiile mai rapid decât la adulții mai în vârstă, care tind să fie afectați mult mai puternic de boală.

Raportul a fost publicat după ce cercetătorii de la University College London au concluzionat (în aprilie 2020) că închiderea școlilor ar avea probabil doar un efect insignifiant asupra răspândirii virusului și că acest lucru ar trebui să fie pus în balanță cu costurile sociale și economice profunde ale unei asemenea măsuri. Constatarea este valabilă și în 2021, când asistăm la demersul hazardat și nejustificat al autorităților de a-i vaccina pe copii cu seruri experimentale Covid, deși micuții nu transmit boala.