ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 15 mai expiră starea de urgență, însă deocamdată nu există un act legislativ care să mențină restricțiile specifice contextului epidemiologic actual până la intrarea în vigoare a legii privind starea de alertă. Trecerea de la starea de urgență la starea de alertă se face printr-un nou proiect de lege, propus de Guvern și înaintat Parlamentului spre aprobare. Însă proiectul de lege privind starea de alertă nu poate fi adoptat în timp util din cauză că Guvernul a trimis târziu propunerea Parlamentului, potrivit Hotnews

Guvernul a trimis Parlamentului proiectul de lege privind stare de alertă luni, 11 mai. Conducerea Parlamentului a anunțat că proiectul intră în dezbatere în regim de urgență și va fi adoptat până joi. Cu toate acestea, mai e nevoie de respectarea unor termene procedurale, conform Constituției.

Potrivit articolul 84 din Constituție, după adoptarea proiectului de lege în cele două camere ale Parlamentului, mai este nevoie de încă două zile pentru a lăsa timp de contestare la Curtea Constituțională. În absența vreunei contestări, după aceste două zile și după ce legea e trimisă președintelui spre promulgare, ea este publicată în Monitorul Oficial și mai are nevoie de alte trei zile pentru a intra în vigoare.

Prin urmare, dacă legea este adoptată joi de Parlament, ea va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, cel mai devreme luni. Însă în aceste trei zile, începând de pe 15 mai și până pe 18 mai, starea de urgență este depășită iar starea de alertă nu este încă instaurată, neexistând reguli specifice pentru cetățeni în actualul context epidemiologic.

Astfel, pentru a corecta această scăpare, Guvernul ia în calcul să emită un nou act, fie printr-o ordonanță de urgență, fie printr-o hotărâre simplă, pentru a reglementa vidul legislativ, au declarat surse politice, pentru Hotnews. Doar sub această formă ar putea fi menținute restricțiile până la intrarea în vigoare a legii stării de alertă.

Senatul a adoptat marți, cu modificări, proiectul de lege al Guvernului privind starea de alertă. Acesta urmează să intre miercuri în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz. Conform promisiunilor conducerii Parlamentului, actul normativ ar urma să fie adoptat și de Cameră până joi.