ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul liberal Daniel Gheorghe denunță politica guvernului Ponta vizavi de românii din nordul Bucovinei, Valea Timocului, Maramureșul Istoric sau Ținutul Herța. Într-o declarație de presă deputatul liberal susține că românii din afara granițelor ”nu trebuie să dea dovadă de românism în fața premierului”.

Redăm mai jos textul integral al declarației de presă a deputatului PNL Daniel Gheorghe:

”Suntem cu toții puși în fața a ceea ce reprezintă dezinteresul total al Guvernului Victor Ponta faţă de drama românilor de pe Valea Timocului, din nordul Bucovinei sau Ţinutul Herţa – victime ale procesului de deznaţionalizare, dar și a politicilor guvernanților români care au neglijat constant prin legislație și prin acțiuni politice necesitatea apărării și păstrării identității fraților noștri din afara granițelor României. Prim-ministrul ignoră necesitatea adoptării unui act normativ dedicat etnicilor români din comunităţile istorice din afara graniţelor ţării, dar perorează, în schimb, despre sportivii străini care ar putea să joace pentru echipele naţionale ale României.

E aproape imposibil să îi explici lui Victor Ponta – un politician pentru care patriotismul a fost o simplă spoială de campanie electorală – că românii din Valea Timocului, din Maramureșul Istoric ori din Ținutul Herța, ca să ofer doar câteva exemple, fac parte din națiunea română. După trei ani și jumătate de Guvern Ponta, am trista convingere că nici conceptul de națiune nu-i este familiar prim-ministrului.
 
În caz contrar, etnicii români discriminați de autoritățile de la Kiev sau Belgrad ar fi devenit o preocupare pentru premier și ar fi reprezentat adevărata motivație a simplificării procedurii de acordare a cetățeniei. Dar, la Palatul Victoria, dorința de a naționaliza străini pentru echipele sportive reprezentative e mai puternică decât datoria de a salva comunitățile istorice de români care se sting, câte puțin, în fiecare an. Fără presă în limba română, fără învățământ în limba maternă, fără suficienți preoți care să slujească, românii din teritoriile ce nu ne (mai) aparțin sunt abandonați de Guvern. Un Guvern care ar fi trebuit să fie și al lor. 

Cele mai optimiste interpretări ale proiectului de lege spun că etnicii români din Serbia, Bulgaria, Macedonia, Albania, Grecia, Ucraina, Ungaria sau Croația ar putea obține cetățenia mai ușor, demonstrând că au promovat îndeajuns cultura și spiritualitatea românească. Dincolo de ridicolul situației – sau poate domnul Ponta a inventat și măsura birocratică de evaluare a necesarului de spiritualitate -, proiectul Guvernului are și o dimensiune umilitoare. Mai exact, un etnic român, membru al unei comunități greu încercate în ultimele două secole, ar urma să depună un dosar de concurs, spre evaluare. 

Deci, pentru recunoașterea oficiaIă a calității de român, un drept pe care ar fi trebui deja să îl aibă, vlahul de pe Valea Timocului va fi obligat să demonstreze cu documente că a promovat îndeajuns cultura și spiritualitatea românească. 

Așa ceva nu poate fi acceptat. Pentru că, domnule Ponta, cu tot respectul cuvenit funcției înnobilate de Brătieni pe care încă o dețineți, românii nu trebuie să dea examen de românism în fața dumneavoastră!”