ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul rus Serghei Savostianov, membru al Partidul Comunist, a propus „demilitarizarea și denazificarea” Republicii Moldova și a altor cinci state - Kazahstan, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia, potrivit agenției ucrainene de presă NEXTA, citate de Știri pe Surse

„Demilitarizarea și denazificarea Ucrainei vor asigura o securitate durabilă pentru popoarele Ucrainei, Rusiei și a întregii Europe.

Pentru un proces complex de asigurare a securității Federației Ruse, în afară de Ucraina, consider că este oportun să includem în zona de denazificare și demilitarizare statele baltice (Lituania, Letonia, Estonia), Polonia, Republica Moldova și Kazahstanul”, a afirmat deputatul rus Serghei Savostianov, potrivit documentului făcut public de un membru al Biroului Federal al Partidului Iabloko, Kirill Goncearov, scrie tv8.md.

În opinia deputatului rus comunist, aceste măsuri trebuie luate „pentru protejarea și asigurarea securității cetățenilor și tuturor vorbitorilor de limbă rusă, dar și pentru funcționarea normală a economiei regionale și a sferei sociale pe perioada operațiunii speciale”.

Adevărul este că în Republica Moldova, deși există un Partid Comunist, pe de altă parte, nu există simpatizanți ai nazismului, deci „denazificarea” pretinsă de ruși ar trebui să vizeze alte grupuri socio-politice - probabil, susținătorii reunificării românești sau cei ai integrării euro-atlantice. În retorica propagandei pro-ruse de dincolo de Prut, la mai bine de 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, românii sunt încă etichetați ca „fasciști” sau „ocupanți ai Basarabiei”, Armata Roșie fiind, în schimb, „eliberatoarea” județelor estice ale Regatului României de sub „ocupația româno-fascistă”. Atât despre „denazificare” la Chișinău.
 
Cum rămâne, însă, cu „demilitarizarea” Republicii Moldova, având în vedere că Rusia a „uitat” de mai bine de 30 de ani trupe și armament în regiunea nistreană a statului din stânga Prutului? O eventuală „demilitarizare” nu ar trebui să înceapă prin retragerea armatei ruse din Transnistria?

Alegațiile deputatului rus comunist au primit o replică la Chișinău din partea lui Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și al Integrării Europene (MAEIE):

„Ieri cu toții am avut surprinderea să aflăm din presă că domnul Sergey Savostyanov, unul dintre cei 45 de deputați din Duma locală a orașului Moscova a avut o propunere - neaprobată de către ceilalți 44 de deputați locali -  care face referință inclusiv și la țara noastră, subiect reflectat pe larg în presa națională și internațională, preponderent din Ucraina și Kazahstan și practic deloc în Estonia, Lituania și Letonia (!).

Pentru cei interesați să consulte opinii la aceste declarații, una o găsiți chiar pe profilul colegului său de consiliu Kiril Goncharov care a publicat proiectul documentului și l-a comentat - «Стыдобища / Rușine». Judecata de valoare aparține domnului Goncharov.

Desigur, nu putem să nu ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă și consilierii municipiului Chișinău și-ar fi exprimat părerea despre propunerea colegului lor de la Moscova. Deși intuiesc că nu ar fi cazul, pentru că îi știm să fie preocupați de bunăstarea oamenilor din localitate, o competență exclusivă a autorității locale”, se arată în declarația purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, citată de Știri pe Surse