ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un expert în domeniul sănătății a criticat dur ridicarea de către regimul chinez a restricțiilor de călătorie internațională în mijlocul unui val masiv de COVID care traversează țara, afirmând că această măsură este „extrem de iresponsabilă" și ar putea provoca o reapariție globală a pandemiei, potrivit TheEpochTimes.

Comisia Națională de Sănătate a anunțat la 26 decembrie că țara va pune capăt tuturor cerințelor de carantină pentru călătorii care se deplasează în țară începând cu 8 ianuarie 2023. Călătorii vor trebui să obțină un test PCR negativ în termen de 48 de ore de la plecare, a precizat aceasta. În prezent, călătorii care intră în China trebuie să se supună unei carantine obligatorii de cinci zile într-o instituție aprobată, urmată de trei zile acasă. Organismul de sănătate a adăugat că turismul extern, care s-a prăbușit aproape de zero în timpul pandemiei, va fi reluat într-un mod „ordonat". De asemenea, a eliminat plafonul privind numărul de zboruri internaționale către și dinspre China.

Administrația de imigrație a regimului a declarat că cererile de pașaport pentru cetățenii care intenționează să călătorească la nivel internațional vor fi reluate la 8 ianuarie. De la aceste anunțuri, un subiect de top pe rețelele de socializare chinezești a fost „În sfârșit pot merge în străinătate", după aproape trei ani de restricții de călătorie. Datele de pe site-urile de călătorii arată că rezidenții chinezi se grăbesc să rezerve călătorii în străinătate. Platforma chineză de călătorii Tongcheng Travel a publicat date la 27 decembrie, arătând că numărul de căutări de vize pentru a pleca în străinătate a crescut de 10 ori, iar volumul de căutări de bilete de avion internaționale a urcat cu 850%. Japonia, Thailanda, Coreea de Sud, Statele Unite, Singapore, Malaezia, Australia și Marea Britanie au fost printre cele mai căutate destinații.

Redeschiderea frontierei are loc în contextul în care China este cuprinsă de un nou val de COVID, care, conform propriilor estimări ale regimului, a infectat 248 de milioane de persoane în primele 20 de zile din decembrie. Analizele efectuate de cercetătorii britanici au estimat, de asemenea, între 167 și 279 de milioane de cazuri la nivel național, ceea ce ar putea duce la 1,3 și 2,1 milioane de decese. La începutul acestei luni, regimul comunist a revenit brusc asupra politicii draconice de zero-COVID, care a afectat economia și a provocat suferințe extreme în rândul a sute de milioane de oameni care au îndurat blocaje sporadice timp de aproape trei ani. Însă lipsa de pregătire pentru ridicarea politicii a dus la o copleșire a serviciilor de sănătate și a morgilor, precum și la o penurie severă de medicamente, în timp ce virusul scapă de sub control în întreaga țară.

Infectarea lumii

Sean Lin, virusolog și fost director de laborator la secția de boli virale a Institutului de Cercetare al Armatei Walter Reed, a declarat că deschiderea țării de către Partidul Comunist Chinez (PCC) este, de fapt, o strategie de a infecta pe toată lumea nu doar în China, ci în întreaga lume.

„Când nu pot controla epidemia, o împing în întreaga lume. La fel ca atunci când COVID a izbucnit pentru prima dată în Wuhan, persoanelor care au fost infectate în Wuhan li s-a permis să călătorească în întreaga lume. Strategia este aceeași acum ca și înainte", a spus el.

COVID a izbucnit pentru prima dată în jurul toamnei anului 2019 în Wuhan, un oraș cu 11 milioane de locuitori din centrul Chinei. Înainte de blocarea orașului la 23 ianuarie 2020, peste 5 milioane de persoane au părăsit orașul fără a fi supuse unui control pentru depistarea virusului, potrivit primarului de atunci al orașului Wuhan. În timpul blocajelor inițiale ale Chinei din ianuarie, PCC a interzis călătoriile interne, dar a lăsat deschise călătoriile internaționale, ceea ce înseamnă că un număr mare de persoane purtătoare ale virusului au putut să răspândească boala în întreaga lume.
 
Lin a subliniat lipsa de transparență a regimului pe fondul ultimei epidemii, un comportament constant în ultimii trei ani în timpul pandemiei.

„PCC nu împărtășește date, iar comunitatea internațională nu știe câte variante diferite de virus se răspândesc în China și dacă există și alte infecții combinate", a spus el. „În astfel de circumstanțe, este extrem de iresponsabil din partea PCC să lase oamenii să iasă din țară, care este o zonă epidemică uriașă. Altfel spus, are un scop foarte perfid și este foarte rău intenționat".

Cifrele oficiale ale regimului privind cazurile de îmbolnăvire și decesele cauzate de virus de la ridicarea zero-COVID a atras un scepticism larg răspândit. Țara a înregistrat doar opt decese COVID în luna decembrie, o cifră care intră în conflict cu rapoartele tot mai numeroase privind crematoriile din întreaga țară care funcționează la capacitate maximă. De asemenea, oficialii din domeniul sănătății de la nivel provincial și municipal au raportat milioane de infecții în regiunea lor, contrazicând numărătoarea oficială la nivel național. Pe fondul examinării internaționale a datelor regimului privind virusul, Comisia Națională de Sănătate a anunțat pe 25 decembrie că nu va mai publica date privind cazurile de COVID sau cifrele de deces. Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor a declarat la 27 decembrie că va publica acum astfel de date o dată pe lună. Până în prezent, ca răspuns la epidemie, India și Japonia au înăsprit controalele la frontieră, impunând testele COVID pentru călătorii din China.

Între timp, Washingtonul analizează controalele pentru vizitatorii din China din cauza îngrijorărilor legate de „lipsa de transparență a datelor" venite de la Beijing, au declarat oficiali americani anonimi pentru mass-media la 27 decembrie. Regimul a anunțat, de asemenea, luni, că a retrogradat măsurile de control pentru COVID de la cel mai înalt nivel la al doilea cel mai înalt. Această clasificare a eliminat efectiv justificarea pentru măsurile stricte ale Chinei de zero COVID. În paralel cu această măsură, Beijingul a schimbat denumirea oficială în chineză a COVID-19 din „noua pneumonie coronavirus" în „noile infecții coronavirus". Potrivit lui Lin, această schimbare de nume este o încercare a Partidului Comunist Chinez (PCC) de a minimiza agravarea epidemiei.

„PCC a schimbat numele COVID-19 deoarece prea multe persoane au fost infectate de virus și au dezvoltat o pneumonie severă, care se manifestă prin secțiuni albe în plămâni; și mulți au nevoie de spitalizare, au prezentat simptome severe și chiar multe decese. Cu toate acestea, PCC nu vrea să recunoască faptul că acești oameni au fost infectați și au contractat „pneumonie coronavirus" [COVID], așa că a schimbat numele. Acest lucru ar face mai ușor pentru regim să continue să spună că decesele acestor persoane ar putea fi cauzate de alți agenți patogeni sau de alte boli de bază. Acesta poate exclude aceste decese din datele privind decesele COVID. Dar cred că scopul său esențial este de a ascunde trei date cheie: rata de spitalizare, rata simptomelor severe și rata de deces.” Săptămâna trecută, regimul și-a restrâns foarte mult definiția decesului cauzat de COVID, numărând doar decesele cauzate de pneumonie și insuficiență respiratorie după contractarea COVID, o schimbare criticată pe scară largă de experții în domeniu. Conform acestei noi formule, decesele cauzate de complicații în alte locuri din organism sau de afecțiuni subiacente exacerbate de COVID nu vor fi luate în considerare.
 
 Amintim faptul că și Italia impune testarea celor care călătoresc din China.