ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un fost ambasador american a fost condamnat vineri, la Miami, la 15 ani de închisoare pentru că a spionat Statele Unite mai multe decenii în beneficiul Cubei, inamic istoric al Washingtonului, transmite AFP, citat de Cotidianul.

Victor Manuel Rocha, 73 de ani, a fost arestat la începutul lui decembrie, acuzat că a fost o cârtiță a guvernului comunist de la Havana în timp ce urca în eșaloanele diplomației americane, având acces la documente confidențiale și influență asupra politicii externe americane.

Fostul diplomat, care a pledat vinovat, a fost condamnat „la pedeapsa maximă prevăzută de lege”, potrivit judecătorului Beth Bloom.

Acest dosar este unul asupra „uneia dintre infiltrările cele mai lungi, care a vizat cele mai importante niveluri, a unui agent străin în cadrul statului american”, a subliniat în decembrie procurorul general al SUA, Merrick Garland.

„Timp de peste 40 de ani, Rocha a lucrat ca agent sub acoperire al statului cubanez”, înainte ca o anchetă FBI să-l demaște, a declarat ministrul presei.

Victor Manuel Rocha a ocupat posturi importante în cadrul diplomației americane: înainte de a-și încheia cariera în Departamentul de Stat ca ambasador în Bolivia din 2000 până în 2002, el a fost, printre altele, membru al Consiliului Național de Securitate, organism al Casei Albe, din 1994 până în 1995, în timpul președinției lui Bill Clinton.

El a fost de asemenea la post în numeroase ambasade americane în America Latină, printre care cea de la Havana, potrivit unui document judiciar.

Născut în Columbia și naturalizat american, el a început să lucreze pentru principala agenție de informații a guvernului cubanez încă din 1981, potrivit anchetei.

Chiar și după ce a părăsit Departamentul de Stat în 2022, după 30 de ani de serviciu, el și-a continuat activitatea de spionaj în folosul Cubei, pe lângă Departamentul de Justiție al SUA.

El a fost demascat de un membru al poliției federale americane (FBI) care, în 2022 și 2023, s-a dat drept agent al serviciilor cubaneze de informații, potrivit unui document al instanței.

Fostul ambasador, locuind la Miami, „s-a referit întotdeauna la Statele Unite ca fiind 'dușmanul' și folosea cuvântul 'noi' pentru a descrie Cuba și pe sine”, a subliniat Departamentul de Justiție în decembrie, potrivit surselor citate.