ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Într-un interviu acordat revistei Forbes, Louis Freeh,  ex director FBI vorbește despre „criza gravă a statului de drept” din România, amintind protocoalele secrete dintre serviciile de informații și organisme ale justiției, și sugerând câteva măsuri pentru relansarea statului de drept.

Louis Freeh a elaborat un plan care conține cinci recomandări adresate României, pentru remedierea situației în contextul criticilor privind existența protocoalelor secrete între Serviciul Român de Informații (SRI), Parchetul General și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), scrie Mediafax.

„Aceste protocoale secrete, ascunse poporului român și Comisiei pentru controlul asupra SRI, constituie un acord secret pentru destabilizarea sistemului statului de drept prin transformarea agenților serviciilor de informații în agenți ai sistemului judiciar. Subminează integritatea și independența sistemului judiciar prin ajutarea în mod incorect a procurorilor și prin compromiterea independenței magistraților. Aceste acorduri secrete au generat în mod justificat consternare în România, în Uniunea Europeană și în Statele Unite", afirmă Louis Freeh într-un interviu acordat revistei Forbes.

El recomandă Guvernului României și Parlamentului aplicarea următoarelor măsuri pentru remedierea a ceea ce numesște „criza gravă a statului de drept”.

1) Asumarea angajamentului investigării penale și instrumentării actelor de corupție, prin respectarea în totalitate a cadrului legal;

2) Facilități pentru persoanele care au fost condamnate fără respectarea procedurilor juridice, pe baza probelor insuficiente sau nelegale sau în virtutea judecătorilor controversați menționați în protocoale;

3) Formarea unei comisii independente din care să facă parte judecători de renume internațional și experți judiciari care să investigheze protocoalele secrete, să examineze activitățile Parchetului General, ale Direcției Naționale Anticorupție și ale Serviciului Român de Informații, după care să prezinte recomandări pentru reforme;

4) Un angajament al Guvernului pentru identificarea judecătorilor care au fost subiecte ale „dosarelor” create prin protocoale și revizuirea acuzațiilor;

5) Crearea unor oficii de responsabilitate profesională pentru Parchetul General, DNA și SRI, în scopul analizării plângerilor care vizează aceste instituții și instituirii unor standarde de conduită și responsabilitate.

Louis Freeh, care este si avocatul lui Puiu Popoviciu, a fost director FBI în perioada 1993-2001, iar acum este consultant judiciar independent, având propria firmă - FGIS.