ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Atacată și contestată și din interior și din exterior, devenită subiect de polemici în dezbaterile din mediul online, decizia guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim primește sprijin neașteptat din partea unui fost ministru în Cabinetul tehnocrat al lui Dacian Cioloș.  Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor, prezintă, într-o postare pe Facebook argumentele pentru care România trebuie să facă această mutare, atacând-o inclusiv pe Frederica Mogherini, comisarul european pentru Relații Externe, după ce aceasta a spus că niciun stat UE nu-și va muta ambasada la Ierusalim.

„Văd că se invocă relațiile noastre cu lumea arabă ca argument la mutarea ambasadei. Care relații? Cele prin care un "ambasador palestinian” ne amenință și noi nu protestăm? Economic sunt aproape zero”, spune fostul ministru în postarea de pe Facebook.

„De cel puțin 3000 de ani poporul lui Israel are prezență acolo și capitală le-a fost Ierusalimul. Au pribegit mult timp în toată lumea dar au avut în inimă pământul lor făgăduit de Dumnezeu. Biblia este mai mult decât un argument.

Este extraordinar cum aproape toți evreii din toată lumea țin legătura cu țara lor, cum Diaspora susține Israel.

Palestina ca denumire este locul de unde vin evreii. Nu a existat vreun stat arab acolo. Așazisa identitate palestiniană statală de acum este o creație a propagandei sovietice.

Oare Frederica Mogherini care după căderea regimurilor comuniste din 1988 activa într-o organizație comunistă nu este tributară tenebrelor sovietice? După pozițiile exprimate, trecutul ei și relatări ale unor prieteni din Italia, mult mai informați decât mine, nu pot avea încredere în Mogherini.

Israelul este singurul stat din lume căruia nu i s-a permis să-și decidă singur capitala.
Văd că se invocă relațiile noastre cu lumea arabă ca argument la mutarea ambasadei. Care relații? Cele prin care un "ambasador palestinian” ne amenință și noi nu protestăm? Economic sunt aproape zero.

Interesul național al României tehnologic, militar, cultural este evident în relație cu USA și Israel. Este și moral și pragmatic.

De Ierusalim, de pământul sfânt este legată credința, istoria, prezentul și viitorul nostru.

Cred că ar trebui să atragem atenția tuturor aliaților europeni că civilizația și cultura noastră vine din creștinarea Europei și îndepărtarea de aceste rădăcini nu este normală.

Europa este o uniune a națiunilor și a libertății nu un spațiu unde niște sforari numiți indirect fac jocurile", scrie Marius Bostan pe Facebook.

Fostul ministru mai susține că, doar pentru Liviu Dragnea susține un lucru, nu înseamă automat că acel lucru este rău.

PS: Dacă Liviu Dragnea bea apă nu inseamna ca toti cei care sunt contra nu trebuie sa bea. Vad ca mulți oameni care pareau inteligenti renunta la anumite teme numai pentru ca le-a preluat Baronul de Teleorman”, mai afirmă Bostan.
 
Reamintim că Guvernul Dăncilă a anunțat în urmă cu două săptămâni că a adoptat un memorandum privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Decizia a fost salutată de guvernul israelian, în timp Ambasada Palestinei în România a avertizat că o astfel de decizie „pune în pericol interesul Statului român precum și al cetățenilor săi în lumea arabă și musulmană”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în contextul în care a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă, că documentul secret privind ambasada din Israel discutat în Guvern a fost o „mare greșeală” de politică externă.