ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul consilier pe probleme de securitate națională, John Bolton, a calificat luni decizia Curții Penale Internaționale(CPI) drept "fundamental ilegitimă" și a declarat că Statele Unite nu ar trebui să "coopereze" cu mandatul de arestare emis de CPI pe numele președintelui rus Vladimir Putin, potrivit Newsweek.

Bolton a făcut aceste comentarii în timpul unui interviu acordat la Sky News, în care a discutat despre anunțul de vineri al CPI că a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război.

Anchetatorii de la Haga au lucrat la probe împotriva lui Putin timp de peste un an înainte ca CPI să emită mandatul de arestare care îl acuză pe liderul rus că ar fi "presupus responsabil de crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și de cea de transfer ilegal al populației (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă".

La scurt timp după anunțul CPI, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Federația Rusă nu recunoaște jurisdicția CPI și, prin urmare, consideră mandatul "nul și neavenit".

"Cred și cred de mulți ani că Curtea Penală Internațională este fundamental ilegitimă. Nu este ceva cu care Statele Unite ar trebui să coopereze", a declarat Bolton pentru Sky News.
 
"Acest lucru nu scuză în niciun fel comportamentul lui Putin în timpul războiului, dar există jurisdicții care îl pot judeca - Ucraina, în special, și, în cele din urmă, o Rusie liberă care să îl judece."

El a continuat: "Curtea Penală Internațională este ilegitimă, deoarece este un exercițiu al puterii guvernamentale într-un vid, fără niciun cadru constituțional care să o limiteze. Și este o instituție foarte periculoasă".

El a adăugat că, deși consideră că Ucraina are dreptul de a emite un mandat de arestare pe numele lui Putin, a pus sub semnul întrebării utilitatea trimiterii lui Putin în judecată în absență.
 
Bolton a calificat o astfel de mișcare drept o "lovitură de cuțit în spate" care ar putea avea consecințele neintenționate de a spori poziția lui Putin în rândul rușilor.

Bolton a spus că "un nou guvern rus la un moment dat" ar trebui să cântărească în privința acuzațiilor de crime de război împotriva lui Putin. Apoi, decizia privind soarta liderului ar fi luată de poporul rus, similar cu modul în care "Irakul a luat hotărârea de a-l condamna și executa pe Saddam Hussein".

Bolton, care a fost ambasador al Națiunilor Unite la ONU între 2005 și 2006, înainte de a lucra ca consilier pentru securitate națională sub conducerea fostului președinte Donald Trump, a mai declarat pentru Sky News că, în opinia sa, mandatul de arestare al CPI ar putea, de asemenea, să împiedice negocierile de pace din Ucraina.

"Cred că, în acest moment, comportamentul Curții Penale Internaționale este potențial amenințător pentru o soluție diplomatică în Ucraina. Dacă vreți ca negocierile să aibă loc, credeți că un mandat de arestare pentru Vladimir Putin face mai probabil sau mai puțin probabil ca el să negocieze?". a declarat Bolton.