ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se are în vedere amnistierea infracțiunilor pentru care legea prevede pedepse cu închisoarea de până la trei ani și grațierea condamnaților care mai au de executat resturi de pedeapsă de cel mult trei ani.

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată că România are un număr comparabil de deținuți cu state cu o populație mult mai mare, precum Franța și Marea Britanie, că avem un grad de ocupare de peste 200% și condiții care în loc să reeduce condamnații, îi supune torturii și îi transformă în pericol pentru societate.
 
Autorii proiectului mai arată că politică penală românească este fundamental greșită, nefiind una de reeducare, ci una profund represivă, și că dacă nu se va emite un decret de amnistie și grațiere (ultimul a fost emis în 2002) riscăm să primim o condamnare la CEDO printr-o sentința pilot, caz în care așa cum a recunoscut ministresa Justiției, Raluca Prună, vom plăti cel puțin 80 milioane de euro într-o prima fază, relatează luju.ro.

După 1989, potrivit unei practici existente în mai multe state democratice, s-au adoptat legi de acordare a amnistiei și grațierii colective la intervale de circa patru-cinci ani. Decizia politică a fost cvasi-unanimă, fiind adoptate legi similare și în guvernarea C.D.R.-P.N.L.-P.D. și în guvernarea P.S.D. Ultima lege pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea colectivă a unor pedepse a fost adoptată în România în anul 2002.