ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grupul de campanie pentru protecția vieții private Digital Rights Ireland a solicitat o investigație privind colectarea de date despre consumul de energie electrică prin intermediul contoarelor inteligente de către ESB Networks. Grupul susține că societatea semipublică colectează mai multe date decât are nevoie în scopul facturării, iar clienții nu sunt conștienți de această colectare de date, potrivit reclaimthenet.

Instalarea contoarelor inteligente a început în 2020 și au fost instalate în peste 800.000 de locuințe. Obiectivul este de a înlocui toate contoarele cu contoare inteligente până în 2024.

Luna trecută, ESB Networks a reconfigurat contoarele inteligente pentru a colecta date detaliate la fiecare jumătate de oră. Datele sunt stocate într-o bază de date centralizată. DRI susține că clienții nu și-au dat consimțământul pentru colectarea datelor. De asemenea, grupul pune sub semnul întrebării temeiul juridic al colectării de date și solicită Comisiei pentru protecția datelor (DPC) să investigheze acest lucru.

Un purtător de cuvânt al ESB Networks a declarat că este încrezător că programul de contorizare inteligentă „este livrat în conformitate cu legile aplicabile privind confidențialitatea datelor". Compania a adăugat că are „obligația", în conformitate cu legislația UE, de a „pune la dispoziția clienților date granulare privind consumul și exportul, înregistrate deja pe contoarele inteligente".

Compania a insistat că a fost transparentă în ceea ce privește colectarea de date, spunând că informațiile despre program erau disponibile pe site-ul său, inclusiv o evaluare a impactului asupra protecției datelor. Aceasta a adăugat că datele personale colectate sunt „sigure și securizate", a relatat The Irish Times.

DRI a precizat că evaluarea impactului asupra protecției datelor nu a abordat proporționalitatea și necesitatea datelor colectate. Grupul a menționat că ESB Networks le-a spus clienților că vor fi colectate doar datele minime necesare pentru facturare.

„ESB Networks a făcut acum exact ceea ce a promis că nu va face", a declarat TJ McIntyre, președintele Digital Rights Ireland. "ESB Networks culege date detaliate de consum pe jumătate de oră, care nu sunt necesare pentru facturare, fără niciun consimțământ din partea clienților. Nu există nicio bază legală pentru această colectare de date".

DPC a precizat că ESB Networks a declarat că „colectează datele de interval necesare pentru a se conforma cerințelor din pachetul UE privind energia curată".

Organismul de supraveghere a declarat că analizează legea pe care ESB Networks o folosește pentru a justifica colectarea de date „pentru a stabili dacă aceasta impune o obligație legală reală asupra ESB Networks, așa cum susține aceasta, sau dacă ESB Networks este obligată doar să pună la dispoziție aceste date de interval la cererea clienților sau la cerere".