ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Antiortodocși și antiromâni din spațiul online, adeseori de mână cu cei din unele instituții, rostogolesc teleghidat teorii fantasmagorice împotriva marilor duhovnici ai ortodoxiei românești și a sfinților închisorilor. Între aceștia, și Părintele Cleopa Ilie de la Sihăstria, aflat pe lista de canonizări a BOR, alături de cuvioșii Arsenie Boca, Justin Pârvu, Arsenie Papacioc, Dumitru Stăniloae (atacat de Oliver Jens Schmitt și revista 22) sau martiri ca Valeriu Gafencu și Mircea Vulcănescu (atacați de Alexandru Florian de la Elie Wiesel). Un reputat istoric CNSAS și BOR, Adrian Nicolae Petcu, n-a mai răbdat blasfemierea memoriei Părintelui Cleopa Ilie și a răbufnit:

„De puțin timp, niște prieteni îmi semnalează faptul că în spațiul virtual circulă o fițuică emisă de o instituție a statului. Se pare că ar fi creat și ceva tulburare în rândul studenților teologi, mai ales că este vorba de Părintele Cleopa Ilie.

Evident că trebuie să fi cel puțin ticălos pentru a colporta o astfel de hârtie în care nu se spune ceea ce se propagă. Adică, prin numele conspirativ „Codrin”, atribuit Părintelui Cleopa, se presupune că duhovnicul ar fi turnat pe la Securitate. Nu este singurul duhovnic ortodox cu nume conspirativ atribuit într-un dosar de informator. În aceeași situație a fost Părintele Paisie Olaru și el un candidat la canonizare. Se știe că, după ce ofițerul de Securitate a plecat de la Părintele Paisie, acesta s-a dus adânc tulburat la duhovnicul său, Părintele Cleopa, mărturisindu-i totul.

Și, adăugăm noi, în dosarul Părintelui Paisie nu sunt dovezi că ar fi turnat ceva, deoarece pentru gestul său Securitatea „l-a abandonat pentru deconspirare” . Însă, se pare că pentru unii e mai ușor să arunci cu noroi în valorile reale ale Ortodoxiei recente!

Acesta este un tip de atitudine. Din nefericire, mai sunt și naivii sau necunoscătorii care se tulbură la vederea unor astfel de „dovezi”.

În altă ordine de idei, trecând la lucruri concrete, despre Părintele Cleopa am scris mai demult un studiu despre prezența sa în documentele Securității, inclusiv despre povestea „Codrin”, pe care l-am publicat în revista „Biserica Ortodoxă Română” .

În fapt și pe scurt, Părintele nu a dat nicio notă informativă, din acest motiv, șeful Securității Neamț (col. Aurel Mihalcea) fiind nevoit să-l vizitele periodic la Sihăstria pentru a-l întreba în diverse probleme bisericești, convorbiri care erau înregistrate pe bandă de magnetofon. Din rapoartele ofițerului, care conțin părți de convorbiri transcrise, rezultă că Părintele vorbea așa cum era obișnuit să se adreseze și în discuțiile purtate cu credincioșii: volubil, debordant, spontan, fără ocolișuri.

Prin urmare, îmi permit să dau un verdict: Părintele Cleopa Ilie nu a fost informator al vreunei structuri represive din România (fie și Departamentul Cultelor!), cum nici Paisie Olaru nu a fost. Din punctul meu de vedere, nu există impedimente pentru trecerea acestora în rândul sfinților!

Indiscutabil aceștia trebuie să figureze în calendarul bisericesc, tot așa cum trebuie să fie și marele Arsenie Papacioc! Dar despre acesta din urmă, vom discuta într-o postare ulterioară.”

Studiul „Parintele Cleopa Ilie în documentele Securității” este disponibil AICI.