ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Celebrul reporter criminalist olandez Peter R. de Vries, cunoscut pentru activitatea sa de dezvăluire a lumii interlope, se luptă pentru viața sa după ce a fost împușcat pe o stradă din Amsterdam, au anunțat marți autoritățile, potrivit Reuters.

Trei suspecți au fost reținuți, inclusiv posibilul trăgător, a precizat poliția. Aceștia au refuzat să ofere detalii.

"A fost grav rănit și se luptă pentru viața sa", a declarat primarul din Amsterdam, Femke Halsema, într-o conferință de presă televizată. "El este un erou național pentru noi toți. Un jurnalist rar, curajos, care a căutat neobosit dreptatea".

Poliția a izolat zona în care a avut loc împușcătura, în apropiere de piața Leidseplein din centrul orașului. Ei colectau înregistrări video, declarații ale martorilor și probe medico-legale.

De Vries a câștigat un premiu internațional Emmy la categoria "Actualități" în 2008 pentru munca sa de investigare a dispariției adolescentei Natalee Holloway în Aruba în 2005.

Premierul olandez Mark Rutte a calificat atacul drept "șocant și de neînțeles". A fost un atac asupra unui jurnalist curajos și, de asemenea, un atac asupra presei libere, care este atât de importantă pentru democrația noastră".

"Ne rugăm ca el să supraviețuiască", a spus el.

RTL a declarat că De Vries tocmai părăsise studioul său din centrul orașului Amsterdam când unul dintre cele cinci focuri de armă l-a lovit în cap.

Ziarul Parool din Amsterdam a publicat o imagine de la fața locului cu mai multe persoane adunate în jurul unei persoane care zăcea pe jos.

De Vries, în vârstă de 64 de ani, este o celebritate în Olanda, fiind atât un comentator frecvent la emisiunile de televiziune despre crime, cât și un reporter expert în crime cu surse atât în cadrul forțelor de ordine, cât și în lumea interlopă.

De Vries este cunoscut în Țările de Jos pentru munca de investigație în nenumărate cazuri, în special în urma răpirii magnatului berii Freddy Heineken în 1983. De Vries a primit în trecut amenințări din partea lumii interlope în legătură cu mai multe cazuri.

De Vries a acționat în calitate de consilier, dar nu de avocat, pentru un martor al statului, identificat ca fiind Nabil B, care a depus mărturie împotriva unui interlor și a presupușilor săi asociați.